Снимка: Bulgaria ON AIR

Наред с всички финансови предимства и разнообразния живот в мегаполисите, се оказва, че градската среда може да окаже силно негативно влияние върху нашето физическо и умствено състояние.

Последното доказателство за това идва от национално проучване на "Алфарисърч", според което 48% от живеещите в градове българи за подложени на ежедневен стрес. Как може да избегнем капана на депресивните състояния и да се справим ефективно със синдрома на големия град?

"Статистиката е още по-сериозна. Ние сме трети в света по смъртност според доклад на ЦРУ. Цялата среда е проблемът. Всеки се спасява по единично. Трябва да направим най-доброто, за да намалим стреса в града. Нека бъдем толерантни. Приятелите са най-важното средство за преборване на депресията", изтъкна психологът Еленко Ангелов.

В студиото на "България сутрин" моделът Катрин Вачева отбеляза, че предпочита хаоса на големия град, тъй като спокойствието в малките населени места я задушавало.

"Обожавам София. Стресът е вътре в нас и зависи от това какви приятели имаме, върви ли ни в любовта, каква музика слушаме. Трябва да си харесваме града. Тогава стресът ще се намали", добави музикантът Васко Кръпката пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase