Снимка: архив, Булфото
fallback

Според Бакри, който е собственик на месарски магазин в София, няма как на българският пазар да има гръцко или румънско агнешко, защото цената на вносното е колкото тази на българското месо или по-висока.

"В Гърция стоката е по-скъпа от колкото в България. Като го сметнеш и като го вкараш, то излиза по-скъпо. И в момента румънското пак е по-скъпо" обясни собственикът на магазин за месо Бакри в ефира на "България сутрин".
Oще по темата


Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов пък подчерта, че е нормално българските производители да имат претенции към изкупната цена на агнешкото месо.

Животновъдите обясняват, че прекупвачи изкупуват агнетата от тях на 5 лева за килограм, което не може да покрие дори разходите им по отглеждане, а в магазините месото вече се продава на цена между 13 и 16 лева. Найденов обясни, че е нормално производителите да са недоволни, но няма какво да се направи, защото това са търговски отношения.

"Проблемът е, че българските животновъди залагат на двата празника Великден и Гергьовден. Пазарът в България не е така структуриран, за да предлагат целогодишно прясно българско агнешко месо", подчерта бившият земеделски министър пред Bulgaria ON AIR. Той обясни още, че има и дефицит на месото у нас, а една от причините за това е, че е рано, а друга е, че популацията е намаляла значително, защото малко хора се занимават с овцевъдство.

Шеф - готвачът Георги Иванов пък каза, че българското агнешко е с високи вкусови качества и месото от нашата страна е предпочитано от съседните ни държави.

"Месото трябва да бъде със свеж цвят и да мирише на свежо", така Иванов обясни, че може да се разпознава прясното месо в магазина.

Готвачът каза също, че в кулинарията има много техники и технологии, които да компенсират, ако приготвяме замразено месо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 6 години

До WДа така е, но по-добре човешката кръвожадност да се прояви към агънцата отколкото към хората. Между другото Хитлер е бил веган, а първите закони за защита на животните са създадени в нацистка Германия...

25

Кюстендилец

преди 6 години

Купих си 8 лв килото от Крива паланка-човека го закла пред мен ,изчисти . !2 кг чисто месо за 96 лева...

24

Анонимен

преди 6 години

На клиентите, които искат цена 5 лева да им пуснат живо агне да го гонят из пазара.

fallback