Сергията с инкриминираните изображения на Хитлер е на центъра на Стара Загора, но това не прави впечатление на никого. Снимка: Монитор
fallback

Магнитчета, на които е изобразен Адолф Хитлер с пречупен кръст на ръкава на униформата и надписи "Sieg Hеil"  и "Този, който не е готов да отдаде живота си, той не е готов да го притежава" се харчат като топъл хляб в центъра на Стара Загора.

Само срещу 2 лева те могат да бъдат купени от импровизирана сергия, инсталирана насред създадената заради юбилейния фестивал на маскарадните игри улица на занаятите.

Продавачката на магнитчетата споделя пред "Монитор", че те се произвеждат от столична фирма и до сега никога не е била санкционирана за закононарушение.

"Хората си ги купуват, не ги разпитвам защо. Явно им харесват. Сред най-вървежните са тези , на които е изобразен Тодор Живков, следват го тези с Хитлер, на трето място почти по равно са Путин и Сталин…", обяснява Христина.


По думите й далеч по-рядко имало купувачи на магнитчета с образите на Ботев и Левски, а напоследък имало интерес към Райна княгиня.

"От вас чувам, че е нередно да се продават тези с Хитлер, толкова време сме на пазара, и в София и в цялата страна, никъде не са не правили забележка, да не говорим за наказания…", смутено обяснява търговката, която признава, че за пръв чувала за специален текст в Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 3 години или глоба до 5 000 лв за проповядващите фашистка или друга антидемократична идеология.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

До 129

преди 6 години

Да ти кажа само, че 50 милиона са общо жертвите от двете страни за цялата война, не само европейци. Ето за такива силно преекспонирани неща говоря. Втората Световна война е следствие на Първата и кулминация от напрежението създадено от *** "европейци" - англичани, французи, руснаци и американци. До ден днешен в Африка и Близкия изток има зверства и войни заради тия граници чертани с линийка от некви експерти. Сега какво е? Черни изнасилват и убиват, потиска се християнството..чудно а?

126

Анонимен

преди 6 години

До АнонименЦяла Европа в руини,50 000 000 европейци жестоко избити,още толкова инвалиди или с непълноценен живот и изживяния стрес,много роднини почернени и ограбени,глад,хора са били изтезавани,Германия губи сверинитета си и то още преди нахлуването в Полша,Европа в мъка,страдания и на колене,това е направил "умника" Хитлер.Че царя ни е бил с немско потекло няма никаква връзка с това,Борис 3 не е искал тази война,поставен е бил пред свършен факт - немските войски са били на границата ни

125

Анонимен

преди 6 години

хитлер и сталин и мусолини и ф.анко са едно и също тоталитарни лидериако ще заклеймяваме тоталитаризма трябва да е на 100 %звачи сталин може а хитлер не..разликата е че джугашвилито е спечелил войнатаизбили са прекалено много невинни и единия и другиякакто и южните ни съседи в началото на миналия век са бастисали бая арменци

fallback