Снимка: Булфото
fallback

В напреднал стадий е работата по вариант за обезопасяване на част от монумента на връх Бузлуджа и последващо допускане на туристи във вътрешността. Това съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Според експертите обезопасяването на периметъра няма да струва много скъпо, а допускането на външни лица срещу заплащане ще пресече досегашните нерегламентирани и опасни за живота и здравето влизания в саморазрушаващата се от близо три десетилетия стоманобетонна "черупка“.

Влизането в комплекса е забранено от години, от няколко месеца обектът е охраняван от служители на РУ "Полиция“ – Казанлък, но въпреки това не минава седмица без сигнал за "пробив“, припомня "Монитор".

Последните данни сочат, че няколко души, основно планинари от Велико Търново усилено се саморекламират в социалните мрежи като водачи, знаещи "тайни входове“ в Чинията. По около 100 евро заплащат любителите на екстремните преживявания, за да попаднат в коридорите на мегапаметника и да си тръгнат, като отнасят в раниците си парченца от мозайките.

В началото на т.г. бузлуджанският монумент попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в класация, изготвена от  неправителствената организация "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка.

Очаква се през следващите няколко дни да стане ясно дали паметникът е сред получилите одобрение за бъдещо промотиране и подпомагане при търсене на средства за спасяването му.

Сред номинираните от  "Европа Ностра" са Историческите центрове на Виена и албанският град Агирокастро; късновизантийските  църкви във Воскопоя и Виткуки /Албания/; въглепреработващо предприятие в Белгия; стара въжена линия и манастири в Грузия; казино в Констанца /Румъния/ ;стара фабрика за лед в Англия и др. привлекателни за туристите обекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

стига

преди 6 години

Какво ли не направиха комунистите за да осквернят връх Хаджи Димитър.

16

Тишо

преди 6 години

До МишоНа мен за тая цел ми е любима статуята на димитров, на язовир Копринка. Винаги когато минавам от там, пускам по една вода на него. Социалистите направих от България един кeнeф, затова социалистическото наследство трябва да се ползва по предназначение!

15

Цонко

преди 6 години

До Пол УидиотМинали ден си изнамерих кутия снимки, които съм правил във Видин в средата на 80-те. Дай адрес да ти пратя малко от тях, на центъра на града, панелните комплекси имам и от химическия комбинат. След като ги разгледаш, ела пак тук и напиши кога точно е започнала разрухата. Да ти припомня, България беше развалина много преди да се срине окончателно през '89. Стига сте лъгали децата и сте ги демотивирали да вървят по единствения път, който може да измъкне България от блатото!

fallback