Снимка: Reuters

Супер камерите на КАТ вече ловят джигити по пътищата на страната. Те са снабдени с лазер, невидими са за радарите и евтините трикове като фолио върху номерата са безсилни пред тях.

Едно от новите устройства бе демонстрирано вчера от пътните полицаи в Шумен. Те са общо 28 на брой, бяха купени от КАТ миналата година, а досега полицаите се обучаваха на тях.

Супер камерата е със софтуер, който при заснемане на нарушението автоматично разпознава номера и изготвя справка кой е собственикът на автомобила, пише "Труд".

Още по темата

Основната разлика със старите камери е в принципа на действие. Новата работи с лазерни лъчи, по които се изчислява автоматично разстоянието и скоростта, а при старите системи има радиовълни с широк спектър на засичане.

От КАТ обясниха, че шофьорите трябва да знаят, че новите камери не се разпознават от антирадар или радардетектор, защото те отчитат наличие на радиовълни, а не на лазерни лъчи. Джигитите няма да ги спаси и фолио върху регистрационните табели или други евтини трикове.

Освен това, колкото и да е натоварен трафикът по шосето, всички нарушители се засичат един по един, стига да се виждат номерата им. Ако се движат успоредно, лъчите ги хващат наведнъж и в 4-те ленти в двете посоки.

Камерата прави 400 замервания в секунда. В нея има сим-карта и веднага след улавяне на нарушителя информацията за него се изпраща до сървър в КАТ-Шумен. Иначе с другите си камери за скорост – и стационарни, и мобилни, катаджиите събират информацията като я преточват на флашки.

Камерата работи еднакво добре и денем, и нощем, като по тъмно е с инфрачервени лъчи. Захранва се с батерия, която издържа по една смяна от 8 часа. Тежи към 40 кг и е лесно преносима в куфар. Целият състав на пътната полиция в Шумен е обучен да снима с нея, отделно фирмата производител също е дала инструкции. Засега устройството е само едно за шуменската дирекция.


 

Коментари Напиши коментар

57

Отегчен

преди 2 години

А бяха хубави времена началота на 90те караха издухани жигули ,на мутрите с коли по 300 коня мирно седяха и бой ядоха някога,сега те спират пъчат се ,кво прайм сега ,почерпка нещо??

56

1984

преди 2 години

Що не питате управляващите какво мислят по въпроса кога в БГ джигитите и тем подобни ще бъдат изправени пред невъзможноста да не плащат глобите. Щото глоби и сега има ама колко е събираемоста а?

55

Мен

преди 2 години

Лоши пътища, купени свидетелства,стари коли...Това са най-острите проблеми. Другото е...пълнене на бюджета.Всъщност,дано да е той,че до скоро не можеше да си платиш глобата по банка.Кой знае,къде отиваха парите ни?