Снимка: Pixabay
fallback

Расте списъкът на резистентните микроби, нечувствителни към препарати, които преди това са ги убивали лесно. Това се дължи на прекалената употреба на антибиотици, предупреждава проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология.

Лекарите масово лекуват с антибиотици не само тежки пневмонии и инфекции, а и банални болести, идва времето да платим цената, казва той и посочва, че споре британски учени в средата на 21-ви век милиони хора в ЕС ще умират от банални инфекции, ако причинителите им са станали резистентни.

Към този факт трябва да се прибави и рекордното използване в ЕС на антибиотици при животните.

Освен това България най-много от целия Евросъюз употребява цефалоспорини от 3-а генерация и най-малко пеницилини, въпреки чете са 100 процента ефективни срещу някои патогени, посочва още експертът пред "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 6 години

В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините. Проблемът е, че в имунизационния календар на децата, вече няма пролука за поставяне на ваксини за новите болести.Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.

17

До 17

преди 6 години

Тъпо парче си ти. Колкото повече се ползват антибиоитиците за щяло и не щяло, толкова повече възможности и съответно по- бързо микробите се учат да се адаптират към тях.П.П. Не съм номер 14

16

до 14

преди 6 години

ти си тъпо парче, и цял живот да не пиеш антибиотици все тая - бактериите са тези които са резистентни на антибиотици НЕ ТИ - умераш защото немогат да ги убият, аман от лаици!!

fallback