Снимка: БТА
fallback

Задържаният вчера на границата ни Нофал Рашид Захри е бил високо в йерархията на "Ислямска държава", обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Лицето, което вчера беше задържано от Окръжния съд в Хасково, не се е легитимирало и е имало 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС", каза пред БНТ Румяна Арнаудова.

Oще по темата

"В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол e изпратена снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи", посочи Арнаудова.

Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи.

Според заповедта, която ние сме получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".

Тя поясни, че на 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съмишленици, съратници на лицето, което сме задържали и те също свидетелстват за това, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава" и че е подпомагал изцяло дейността на тази терористична организация, използвайки собствените си умения на механик.

"Според техните показания, лицето е достатъчно високо в йерархията на "Ислямска държава", той като демонстративно е носел боеприпаси и множество гранати, демонстративно е носел и колан за самовзривяване. Така, че очевидно той е сериозна част от тази организация", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Адвокат Марковски ще го измъкне още утре. Той Тиквата и Цвино извади, та един самоубиец камикадзе ли няма да спаси.

15

Анонимен

преди 6 години

Адвокат Марковски ще го измъкне още утре. Той Тиквата и Цвино извади, та един самоубиец камикадзе ли няма да спаси.

14

Анонимен

преди 6 години

То всички шефове на ид носят пояси с експлозиви...

fallback