Снимка: Facebook

С обновена промишлена зона, възстановени улици в нея и атрактивни терени Враца чака инвеститори.

Вчера кметът на общината, която се намира в най-бедния края на България, Калин Каменов и изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД Антоанета Барес подписаха меморандум за сътрудничество.

Министърът на икономиката Емил Караниколов и областният управител Малина Николова подкрепиха инициативата. След сключеното споразумение терените във Враца, подходящи за инвестиционни проекти, ще бъдат промотирани  по-активно пред потенциалните инвеститори и така ще се създадат по-добри условия за привличането им в региона.

Още по темата

"Борбата за инвеститори е много голяма. За да бъдем атрактивни, трябва да предлагаме такива зони, каквито се предлагат в цяла Европа. Държавата, в лицето на "Национална компания индустриални зони" ЕАД, ще вложи пари за изграждане на инфраструктурата на имоти общинска и държавна собственост", каза Караниколов, цитиран от пресцентъра на НКИЗ. 

Според него така, с помощ от правителството, ще бъде осигурена готова и модернизирана база, където инвеститорите могат да дойдат и веднага да започнат да работят. Караниколов е убеден, че меморандумът е първа стъпка към привличане на инвеститори в региона.

Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес обясни, че основен приоритет е привличането на инвестиции за региона.

"Поздравявам ви за това, че тук, във Враца, виждаме обединение на местна и държавна власт. Тези общи усилия ще дадат възможност за "бърза пътека" за инвеститорите", каза тя.

Кметът Каменов обясни, че общината е активен партньор в привличането на инвестиции в  града. Той разказа, че социологическо проучване е показало начините за връщане на хората в града. Бил създаден и маркетингов профил, представящ реалните възможности за бизнес във Враца.

"Безспорно най-голям успех беше обновяването на индустриалните зони във Враца. Благодарение на подкрепата на правителството бяха отпуснати 2 млн. лв., които инвестирахме в пътната инфраструктура. С част от тези средства бяха възстановени 6 улици в промишлените зони", разказа още Каменов.

Той обясни, че общината разполага с 10 имота с площ между 4 дка и 83 дка, които са частна-общинска собственост и могат да бъдат отдадени под наем или продадени на инвеститори от страната и чужбина. Пет от идентифицираните терени били разположени един до друг и могат да обособят бизнес зона с площ от над 200 дка. Имотите са свързани с електричество, вода и канализация, а до някои от тях има и газоподаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase