Снимка: архив, БулФото
fallback

Само за един уикенд 4500 автомобила са навлезли в пределите на НП "Пирин". Това бе установено след направена проверка от служители на парка, съобщават от пресцентъра на община Банско.

"Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната твърда позиция на български "екологични" организации против изграждането на най-щадящия природата транспорт - лифтовия, оповестяваме горните данни за броя на МПС, навлезли на територията на Пирин", коментира кметът на Банско Георги Икономов.

Той припомня позицията на местната администрация за създаване на данъчни облекчения за потребителите на екологични горива за битово отопление на територията на общината.

Община Банско ще търси варианти и добри европейски практики за ограничаване на достъпа на автомобили до Национален парк "Пирин", които да бъдат предложени на държавните органи за реализация.

Ще продължи и работата по създаването на официална статистика за броя на МПС, движещи се по общинския път Банско - х. Вихрен чрез монтирането на интелигентно видеонаблюдение, допълни Георги Икономов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

Ужас! Това звучи страховито

24

Анонимен

преди 6 години

Да забранят шосето за автомобили и да пуснат безплатни автобуси. 1 автобус=80 автомобила. Лятно време автобусите да возят безплатно старите хора из община Банско по селата. Поне един път Цеко да е полезен на българите, а не на безработните кипърци.

23

До 20

преди 6 години

То друго е невъзможно. При 4500 автомобила за два дни, то на минута в Пирин са навлизали около 45 автомобила и ако пътят е един, както си мисля, без да го знам със сигурност, то не виждам как ще стане. Най-вероятно са сложили няколко нули в повече и вероятно колите са били 45 или 450 за двата дни ....

fallback