fallback

Общ преглед
Богородица, Христос и Св. Иван Рилски посрещат туристите в гората на Шуменското плато. Те греят от няколко скали край пътеките от зоокъта. Иконите са дело на доц. Валентин Кулев.

Преди близо 6 години той погледнал към камък, близо до една от пътеките.

Той се беше търкалял отгоре и сякаш Господ го е спрял на пътеката и се оказа, че е на хубаво място, обясни Кулев пред "Дарик".

На камъка той решил да изобрази Божията майка. Отнело му около два месеца да изработи иконата - първо с каменоделски инструменти, а след това и довършителни работи.

При следващата икона на Богородица се наложило да бъде направена циментова подложка, тъй като скалата била варовикова и просмукана с много влага. Тя е близо до първата, но на пътеката, водеща към Климатичното училище. Когато има слънце, златото на иконата сякаш грее и се забелязва от далеч.

Най-"скрита" е иконата на Св. Иван Рилски, която е и най-голямата. Тя е разположена над малка пещера близо до Климатичното училище.

Кунев обяснява, че скалата там е много интересна. Докато работех там, излизаха дори парчета кремък, казва той. Именно заради пещерата обаче той решил и кой светец да изографиса.

Точно тя ме провокира - заради житието на Св. Иван Рилски, а мислех първо за Пантократор, но така се получи, обяснява Кулев.

Единствено иконата на Христос е върху дърво. Върху стеблото авторът бил изключително внимателен.

Ако се нарани дървото в дълбочина, изображението се поврежда. Ако е гравирано, леко се запазва, разказва той и допълва, че е използвал и малко боя - черна и бяла - чисто графично.

Христовата икона е много интересна, тя живее, казва Валентин Кулев. Кората поема влага и когато вали дъжд, започва да потъмнява и се получават интересни нюанси и така иконата има различен облик всеки път.

"Усещам, че хората имат нужда от това. Те палят свещи - сякаш е параклис на открито. Имат нужда по свой начин да се докоснат с отвъдното. Те така го изживяват. Има хора, които редовно палят свещи. Чувстват се както в църва", обяснява Кулев.

Засега той иска през лятото да възстанови някои от образите, тъй като имат поражения от времето, а и от хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

шуменка

преди 6 години

Аз съм от Шумен и много се радвам за тези творения на Вальо Кулев - не съм ги видяла все още на живо, надявам се да отида скоро. Обаче това с паленето на свещи не ми харесва - дано не стане беля, че такава хубава гора си имаме, не ми се мисли какво може да стане..../нека да се сложат предупредителни табелки/

14

Некъф

преди 6 години

Едно голямо браво за човека сътворил това. Трябва да се видят.

13

руснака

преди 6 години

До Мислещ и вседки един трезвомислещ. Никой не си задава въпроси, защото така са научени да са подчиняващи се и свикнали да обвиняват друг и да дават от друг или да намират обяснение, чрез нещо необяснимо и несъществуваващо а именно чрез религията, каквото и да е тя.Оправдания колко щеш, ама това си е монополизъм : )) С капка ирония и доза сарказъм истината се казва на висок глас само невежите блажено гледат.Ако не беше медицината господа ви отдавна да ви е затрил

fallback