Снимка: ПСС

Общ преглед

Загиналият в Пирин през уикенда турист е имал необходимото оборудване за планина, но част от него е било в раницата му. Това става ясно от описанието на хронологията на събитията, публикувано от Планинската спасителна служба.

Още по темата

Когато спасителите стигат до 30-годишния мъж, той е с алпийска седалка и включен лавинен уред. По-късно става ясно, че каската и котките са в раницата, която е доста надолу по склона.

Групата от трима души – планински водач и двама клиенти, правят опит да достигнат връх Вихрен по зимен маршрут в събота.

Метеорологичните условия са отлични – около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, както и времето за начало на прехода – рано сутринта.

Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, единият клиент се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския водач и другия клиент в безсъзнание и липса на сърдечна дейност. 

В 05:45 ч. в ПСС-Банско се получава сигналът за нещастието чрез Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба. Веднага е взето решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер.

Първата група от девет планински спасители тръгва в 06:30 ч. от база Банско. По време на пътуването след телефонно обаждане от мястото на нещастието е получена информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 07:05 ч. групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, от където продължават пеша.

В 07:45 ч. нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужния инвентар за транспорт в труден терен. В 08:15 ч. е установен визуален контакт с водача и другия клиент. Двамата са насочени да слизат по безопасен път към хижа Вихрен. В 08:30 ч. групата е при пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали.

Взема се решение как да продължат спасителните действия с цел максимална сигурност за спасителите, предвид терена и метеорологичната обстановка. В 09:15 ч. започва транспорт, а в същото време от долу е тръгнала втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата.

Започва едно надбягване със слънцето, което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип. В 09:50 ч. двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за х. Вихрен, а в 10:30 ч. всички са на Шилигарника и активните действия са приключили, съобщават от службата.

ПСС изказва съболезнования на близките и приятелите на загиналия.

ПСС препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска, особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е наличието на индивидуален лавинен комплект – лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар