Снимка: архив, Булфото

Имаме 3 системи за измерване праховите частици във въздуха у нас, като и трите дават три различни вида данни на гражданите, които зловещо си противоречат! Така коментира в "България сутрин" общинският съветник Венци Мицов мръсния въздух, който диша България и, най-вече, София.

Още по темата

Страната ни отново "сложи похлупака на замърсения въздух". Вече 9 ден от началото на 2018 г. системите в цялата страна за измерване отчитат опасни прахови частици в над 10 града. Най-сериозен е проблемът в столицата.

"Системата за ранно прогнозиране на БАН ни дава красива картина, в която всичко е наред, чудесно, но я има и системата, която гражданите сами са изградили - "Air Sofia". Тя показва съвсем друга перспектива. Третата система у нас вчера също е мерила и показала многократно повишаване на праховите частици. Вчера въздухът можеше да се реже с нож", възмути се Мицов.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Той подчерта, че проблемите с въздуха не зависят до такава степен от градоначалника на съответния град.

"Смятам, че се работи по проблема, но мерките не могат да бъдат толкова ефикасни, защото това е въпрос на доста сериозни натрупвания, а и на климатични условия", обясни Софиянски.

Бившият кмет посочи, че по време на неговото управление на столицата бюджетът за поддържане чистотата в София е бил 60 млн. лв., а сега те са около 160 млн. лева. Което предполага, продължи той, че при такова финансиране трябва да има и по-активно почистване на столичните улици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase