Снимка: Dnes.bg

Първи ден на частичното бедствено положение в Пазарджик, което бе обявено със заповед на кмета на града Тодор Попов. В града се проведе заседание на общинския кризисен щаб заради проблема с регионалното депо за отпадъци.
 
"Моята отговорност като кмет налага да се погрижа за жителите на Пазарджик и затова обявяваме бедственото положение, сключваме договор с фирмата изпълнител и на първи нашите камиони отиват на регионалното сметище, а на останалите общини камионите да отиват там, където преценят колегите”, каза пред журналисти кметът Тодор Попов.

До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която всички сметища в България се закриват от 1 януари.

От същата дата общините в Пазарджишка област трябва да извършват сметосъбиране и извозване към регионалното депо. Там обаче липсва оператор.

Кметът на Пазарджик призова кметовете на останалите 8 общини в Пазарджишко също да обявят бедствено положение, защото проблемът засяга цялата област. По този начин кметовете ще могат да сключат директни договори с фирмата и тя да поеме оперирането на депото за срок от една седмица. В противен случай се очакват солени глоби.

"Като на 1 януари се задръстят камионите от боклук, къде ще ги хвърлят – пред техните общини ли", попита Попов.

Той припомни, че санкциите и глобите ще бъдат многократно по-големи от обезпечаването на тази услуга, защото индивидуалната глоба започва от 20 хиляди лева нагоре.

Засега бедственото положение остава в сила за една седмица. Има обаче опция да бъде удължено с още един месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase