Снимка: архив, Булфото
fallback

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление. Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат таксата.

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

грозен

преди 5 години

До @!ВСИЧКИ!ДА СЕ РЕШИ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ПРОБЛЕМА С ТРЪБИТЕ!ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА????КОЛКО ГОДИНИ СЕ ОБСЪЖДА И НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ!ПЛАЩАМЕ ПАРИ ЗА НЕПОИСКАНА УСЛУГА.НАТРИСАТ ТИ ПАРНО/ПО ТРЪБИТЕ И ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ.НАЕМАТ ТИ ТЕХЕН СЛУЖЕБЕН АДВОКАТ ,УЖ ДА ТЕ "ЗАЩИТАВА"НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТАКЪВ РОБСКИ СМИРЕН НАРОД-"ДА СИ КУПИМ ЛИ ВЪЖЕНЦЕТО,ИЛИ ОТ ПРОФСЪЮЗИТЕ ЩЕ НИ ГО ПОДАРЯТ"????

111

Надежда

преди 6 години

До Муш-пульо Такова писмено искане направих още 1999г. Да изведат тръбите в коридора, или да ми плащат наем, затова че печелят чрез мойте тръби. Е, те не ми плащат. Ама и аз ги не е***авам.

110

Муш-пульо

преди 6 години

Вярвам че не е много блестяща идеяКакво ще кажете ако Топлофикация плащат наем на хората затова че нежелани тръби минават през апартаментите им

fallback