Снимка: архив, Булфото
fallback

73 659 са българските пенсионери под 50-годишна възраст. Това показва справка на в електронните регистри на Националния осигурителен институт (НОИ). В момента лични пенсии получават 2 061 684 души, което означава, че около 3% от тях са хора под 50-годишна възраст, пише "Монитор".

6157 от младите пенсионери са излезли в заслужена почивка, защото са навършили нужните години и стаж за професията си. Близо 80% от тях или 4807 души са бивши военни и полицаи, които до миналата година имаха право да се пенсионират независимо от навършената им възраст.

Oще по темата

Служителите в силовите министерства трябваше само да имат 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата. Така до преди 2 години униформените можеха да излизат в заслужена почивка преди да навършат 40 г., при условие, че са сложили пагоните на 20-годишна възраст.

Най-много обаче са младите пенсионери по болест. Към момента инвалидни суми за старини получават 66 764 нашенци, което е 90% от всички пенсионери под 50-годишна възраст. В това число обаче влизат и хората, родени с увреждания, които след навършване на пълнолетие до 20-ата си годишнина получават пенсия, независимо дали имат осигурителен стаж.

След това, за да продължат да получават сума за старини, те трябва да имат между 1 и 5 години осигурителен стаж. Минималният размер на тази пенсия се определя от степента на увреждане и процент от минималната пенсия за осигурителен стаж. Така хората с неработоспособност между 50% и 70% получават поне 170 лв. пенсия. Тези с инвалидност между 71 и 90 на сто вземат минимум 210 лв., а на тези с над 90% инвалидност пенсията е минимум 230 лв.

Заради трудови злополуки или професионална болест други 738 българи са излезли в пенсия преди да навършат 50 години.

През тази година в заслужен отдих са излезли 83 541 българи. Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година. Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия, въведено през миналата година.

Тройно са намалели пенсиониращите се военни и полицаи, показват данни на НОИ. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 1861 служители под пагон, докато година по-рано силовите ведомства са напуснали 6693 души, достигнали пенсионна възраст. Спадът се дължи на въвеждането на пенсионна възраст за служителите под пагон.

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки, показват данните на НОИ. Така тази година броят на инвалидните пенсии нарасна с 25 638.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

ВСИЧКИ ХАЙЛАЗИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ

21

Защо някои по-долу

преди 6 години

пишат щуротии?Никой не завижда на болните и сакатите. Напротив, всеки разумен човек знае, че нетрудоспособните у нас не могат да платят дори най-елементарните си нужди с мизерните пенсии, които им се дават.Хората негодуват по друг повод - патологични лентяи използват всички възможни начини за да източват пари от бюджета, а тези пари ги внасяме ние, които работим!Държавата пък се прави, че не вижда какви далавери се въртят чрез ТЕЛК, за да не дразни една категория от електората!

20

Всички ли са болни?

преди 6 години

Тук има един синковец, който вече е над 50 г., а никога не е работил. Не знам как е постигнал това докато е било социализъм, нали тогава е било наказуемо безделничеството?Баща му починал, майка му след промените е работила на две места паралелно.Когато се пенсионира, пак работеше на граждански договор.Преди няколко години, когато вече не можеше да работи, споделяше, че с връзки му е уредила инвалидна пенсия, за да взимал и той някакви пари, защото само с нейната пенсия не можели да се изхранят

fallback