Снимка: архив, Reuters
fallback

Безработни в надпревара да бъдат детегледачи. Следващия месец за общо 20 милиона лева държавата ще осигури безплатни бавачки за 1 500 семейства, чиито деца не са приети в детска градина.

От Агенцията по заетостта отчитат рекорден интерес към програмата. Над 2000 безработни, вече са кандидатствали да работят като детегледачи. Почти толкова са и родителите, пожелали да намерят бавачка, съобщава Нова тв.

Целта на проекта "Родители в заетост" обаче е не само да намери работа на 1500 безработни. "От друга страна да подпомогне родителите, които желаят да продължат професионалната си кариера", казва Христо Йорданов от Агенцията по заетостта.

От началото на следващата година от Агенцията по заетостта ще организират десетки интервюта между родителите и кандидатите за детегледачи.

Държавата ще плаща на бъдещите детегледачи минималната работна заплата на месец. Бюджетът на програмата е 20 милиона лева за срок от 18 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Ром Бакарди

преди 6 години

От тез 2000 желаещи още на първият месец ще се откажат 80% от тях ,щото мислейки че това ще е поредното получаване на пари от социалните и няма да си вършат работата както трябва и ще бъдат изгонени или напуснали след 15-20 дена . Мързеив народ развъжда държават и ЕС с тези социални програми .

21

Анонимен

преди 6 години

По добре да дадат парите на семейсквото . Какви са тези глупости ?Или вече не стига работната ръка да се изхранват социялно слабите- ,,бежанците ,,

20

Анонимен

преди 6 години

Това е много изгодно- дама с 15г стаж ще получава 433.57лв след данъци и осигуровки чисти, делено на 22 раб. дни, а след това на 8 часа, изчислявам 2.47 лв на час на дете, а сега детска учителка със средна посещаемост 29 деца чисто на месец 794 лв след удръжки, делено на 22 дни, после на 8 часа, а сега на 29 деца- 0,14 лева на час на дете. Напълно съгласна, че парите трябва да се дадат на семейството за да си отгледат децата, нищо не може да замени семейната среда.

fallback