Снимка: Bulfoto, архив

2018 година ще е по-щедра за семейство с доход между 400-500 лв, което също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума.

Или около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки, каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

Още по темата

Целта била, според него, да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете увеличението е от 37 на 40 лева, с две деца - от 85 на 90 лева.

Петков подчерта пред БНТ, че парите не са повече, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена. Следвала се логиката, че едно 4-членно семействи, в което и двамата родители получават заплата до средната, също ще има право на семейно подпомагане.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, за да се обособи в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилзиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на Инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност на фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира, че не е сериозно да се смята, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник.

След като бъде приет закона ИА "Главна инспекцията по труда" ще направя всичко възможно да защитя интересите на работници и служители така, както го правя и сега..."

По думите му се получава проблем, че за някои фирми, ако се даде отлагателн срок за влизане в сила и остане 12-месечен срок, част от работниците не биха могли да получават заплатите си. По отношение на пенсиите той каза, че от 1 януари пенсиите продължават да нарастват поради това, че продължителността на осигурителния стаж във формулата се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase