Снимка: архив, БулФото
fallback

България промени позицията си и гласува в подкрепа на удължаването на лиценза на глифозата - хербицид за пръскане на плодове и зеленчуци.

Разрешителното на препарата, който е най-широко използваният в ЕС и е известен под търговското име “Раундъп”, изтича на 15 декември.

ЕС се опитваше да намери решение, притискан от една страна от производителя, от друга от учените, които се съмняват, че той е канцерогенен.

След продължила 2 години битка дали да бъде забранен в ЕС, страните членки решиха да го оставят на пазара за още 5 г., вместо първоначално предложените от Европейската комисия 15 г.

България, която заедно с Германия, Румъния и Полша досега гласуваше многократно въздържал се, днес одобри удължаването на разрешителното и Еврокомисията получи нужните й две трети мнозинство.

Общо 18 държави подкрепиха преиздаването на лиценза. Против продажбата на глифозата в Европа гласуваха Франция, Италия, Гърция, Австрия, Белгия, Люксембург, Хърватия, Кипър и Малта, а Португалия се въздържа.

Всички останали страни членки гласуваха “за” на днешното заседание на Апелационния комитет, който е последна инстанция по спорни въпроси, свързани с безопасността на храните и растенията. Вотът идва точно навреме, за да не се предизвика несигурност на пазара на химикали за земеделието.

Решението на ЕС идва, след като Европейската агенция за безопасност на храните съобщи, че няма доказателства, че консумацията на храни, третирани с хербицида, води до увеличаване на заболеваемостта от рак. Подобно мнение заяви и Европейската химическа агенция. Така те се противопоставиха на публикуваното през 2015 г заключение на Международната агенция за изучаване на рака на Световната здравна организация, която смята, че той увеличава риска от поява на рак на кръвта и уврежда ДНК.

Европейският парламент също настоя за забрана на глифозата в ЕС, но последната дума имат страните членки, които предпочетоха да застанат на страната на Европейската комисия.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в Туитър, че лично е разпоредил на правителството да гласува против от името на Франция.

Хербицидът глифозат е пуснат на пазара през 70-те години от амерканската компания “Монсанто” за борба с плевелите по многогодишните растения. След като през 2000 г. патентът на компанията върху производството му изтече, цената му падна и в момента препаратът се произвежда от стотици фирми по цял свят. Глифозатът е най-активно използваният хербицид в историята на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Дядо Мраз

преди 6 години

До Ала-Бала Нашите ***, които се упражняват като управници, никога няма да ядат храните, които ядем ние.

45

Шаран-БГ

преди 6 години

Каква и коя е тая "химия" , която е "безвредна"! ?Във фармацията няма лекарство, което да рекламират като "най-добро" и да няма странични нежелани ефекти !?Патолозите в света са притеснени от обстоятелството, че труповете не се разлагат така бързо , както преди 50 години !? При толкова доброкачествена "химия" и червеите не искат да ни ядат мъртвите !!!

44

Селянин

преди 6 години

момчета със или този без този препарат - пак ще се пръска. Разликата е че с този препарат пръскаш веднъж и всичките плевеки измират, а с други препарати пръскаш веднъж за широколостни, после за иглолистни плевели - тоест пръскаш с повече химия и по-скъпо. Тове ще рефлектира както на цената, така и на качеството. Този препарат го има от 70-те и всеки който го ползва може да прецени дали е безвреден или не. Селективните хербициди обаче не можеш да им хванеш края

fallback