Снимка: архив "Булфото"
fallback

55 са най-опасните пътища на България от всичките около 20 000 километра пътна мрежа в страната. На тези 55 километра всяка година стават много тежки катастрофи с десетки жертви и стотици ранени всяка година.

Това обобщават в анализ експертите на Агенция "Пътна инфраструктура".

Една от опасните отсечки се оказва на магистрала "Тракия" на изхода на София - там където пътното платно от трилентово става двулентово и то на завой. Там един човек е загубил живота си.

Oще по темата

Анализът на АПИ показва, че на едни и същи участъци от порядъка на от 100 метра до половин километър, всяка година стават по 10, 15, 20 катастрофи.

Само за миналата година на тези 55 опасни км в цялата страна са станали 1189 катастрофи, загинали са 31 души и са ранени 301.

"И ние знаем, че следващата година, ако не се вземат мерки, ще има отново 30 души загинали и 300 ранени и 1200 катастрофи", каза пред БНТ шефът на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

От МВР съобщиха, че вече са започнали да обезопасяват някои от опасните отсечки. 

"С колегите от АПИ предприехме мерки на някои участъци от пътната инфраструктура да се направят допълнителни предпазни заграждения, да се разделят потоците. Такъв е примерът при Казичене на Околовръстен път на София, където на 6-лентов път нямаше разделителна мантинела. В момента вече има, пътят е рехабилитиран, има камера за контрол на скоростта", каза началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

Друго подобрение е направено на пътя от София към Божурище, където на 4-лентовото платно вече е сложена мантинела и всички се надяват това да намали инцидентите.

Има и обратни примери. Такъв е новоизграденото кръгово на магистрала "Струма", където за година са станали 14 катастрофи.

На магистрала "Хемус", на 8 км от София има завой, на който, макар и маркиран като рисков, са станали 10 катастрофи.

Област Стара Загора оглавява трагичната класация за миналата година със 150 катастрофи с 5 жертви и 57 ранени. Следва област Велико Търново - със 128 катастрофи с 36 ранени. В област Русе са загинали 4-ма и са ранени 35 при 123 пътни произшествия.

В област Ловеч и Монтана при близък брой катастрофи са загубили живота си 8 души и са ранени 77.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Партиен член

преди 6 години

АПИ само за това го бива.да брои.Като знаят опасните очастъци защо не вземе мерки.?В цял свят такива места се обозначават допълнително.С маркировка знаци с двойни мантинели .Тука само констатации и шофьорите виновни щото е най лесно.

11

Смех

преди 6 години

Рисков път с един загинал...

10

aa1830

преди 6 години

Много специалисти, много философи, все големи шофьори - истината е че проблема е много комплексен (пътища, автомобили, проектиране, маркировка, контрол, санкции, метерологочни условия, трафик и т.н.) но най-важния фактор е главата на човек и манталитета. Когато си *** и на най-хубавия път, с най-хубавата кола при идеално време няма да те спасят.

fallback