Снимка: flickr
fallback

Цената на яйцата в България се е увеличила между 30 и 50 на сто, по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Oще по темата
Една от причините е проблемът с фипронила, който отвори огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ, заяви пред БНТ Едуард Стойчев, бивш председател на ДКСБТ.

"И колкото и да звучи лошо за нашите производители, явно Полша диктува цената на яйцата в България", каза Стойчев. По думите му "този пик ще продължи около 2-3 седмици и цената ще се регулира отново".

Според председателя на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена. "Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС", каза той.

По думите му причините за рекордното поскъпване са няколко - "така наречената смяна на стадата", традиционно по-голямото търсене на яйца в този сезон, ликвидирането на около 100 хил. птици заради фипронила и още 50 хил. заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

Димитър Белоречков очаква до Коледа пазарът на яйца да се нормализира.

Според Едуард Стойчев българските производители на яйца имат нужда от подкрепа заради загубите, които търпят в последно време.

По стоковите борси има "лек дефицит" на яйца, от което незабавно се възползват търговците и цената тръгва нагоре, коментира експертът.

"Не е страшна цената на едро. Проблем е какво достига до нас като потребители в магазинната мрежа", подчерта Стойчев.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Абсурд

преди 6 години

Полша диктува цената на яйцата у нас...Белите мечки диктуват тази на тока и така.....

18

Голям прос

преди 6 години

Поляците им видяхме яйцата колко струват и не знам някой ако знае, че са полски ще вземе да си купи такива. Нашите изкуствено вдигат цената както винаги. На мен яйцето ми излизаше 6,5 ст. като гледах кокошки. Без да имам регистрирана ферма. На производителите да е около 10ст като сложат разходите които хранят бюрокрацията. Не ми се вярва да е повече.

17

Анонимен

преди 6 години

До риторичнобългарският производител е алченАко знаеш разликите в субсидиите, изискванията към фермите и данъчната политика в отделните страни в ЕС и протекционизма му , ще разбереш колко е невярно това.

fallback