Снимка: архив Reuters

С колона от над 100 тежки земеделски машини, блокирали главната улица на Генерал Тошево започна протеста срещу добив на шистов газ в региона.

Малко след 9.00 часа колоната от тежка техника, предвождана от полицейски патрул, потегли с надути клаксони. Всеки трактор е с аварийни светлини и българско знаме.

Протестиращите от Асоциацията на българските зърнопроизводители - 2006 издигнаха лозунгите "Не пипайте земята ни! Не пипайте водата ни! Не пипайте хляба ни!".

От браншовата организация заявиха,че се обявяват против добива на газ като "неприсъща, вредна и с нищо не допринасяща за развитието на региона дейност".

"Богатството на Добруджа - тази плодородна орница, където никъде в Европа я няма, трябва да бъде запазена", каза Тодор Моралийски - председател на Добруджанския фермерски съюз, който също се включи в протеста.
Въпреки дъжда селскостопанската техника бе приветствана от граждани, струпали се на тротоара.

"Протестът е мирен", заяви пред "Фокус" Мариян Филипов, гражданин, подкрепящ протеста. "Не искаме да тровят земята ни", заяви той.

Днес в сградата на община Генерал Тошево е предвидено да се проведе обществено обсъждане на предложението за добив на шистов газ. Това е финалната среща от поредица такива, проведени в предходните седмици в различни населени места на Община Генерал Тошево.

Някои от гражданите, които ще участват в срещата, са облечени в български народни носии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase