Снимка: БТА, архив

Държавата търси начини да спаси болницата във Враца, съобщи здравният министър проф. Николай Петров в парламента.

Търсим централизирана система, откъдето да могат да теглят кредити, допълни той.

Петров обяви, че предстои и обща среща с финансовия министър Владислав Горанов и шефките на парламентарните комисии по финанси Менда Стоянова и по здравеопазване Даниела Даридкова.

Още по темата

Петров вече информира, че ще даде лечебното заведение на прокурор и изготвя доклад за нарушенията там.

Дълговете на болницата реално могат да надвишат 20 милиона лева, защото обявените към момента близо 14 млн. лева са само главници.

Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, сумата ще стане 20 милиона лева.

"Договори са подписвани без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10%. Никой не може да издържи на това", каза още още здравният министър.

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като "тежки и порочни". За пример той посочи, че за скенер, който може да бъде закупен за 300 000 лева, са платени близо 500 000.

Здравният министър, който преди да заеме този пост, оглавяваше ВМА, коментира информацията, че одитен доклад на болницата за периода 1 юни 2014 година – 31 януари 2017 година, е бил даден на прокуратурата заради намерени драстични нарушения.

Без да влиза в подробности, Петров отсече: "Не са случайни тези неща, защото трябва да бъда дискредитиран, засегнах много интереси, на годишна база аз намалих разходите на ВМА с 20 милиона лева".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase