Снимка: "Монитор"

Две обществени поръчки за строителството на магистралата София – Калотина на обща стойност 258,7 млн. лева обяви Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Едната процедура е за модернизацията на участъка след ГКПП Калотина до пътния възел при Драгоман.

Общата му дължина е 14,5 км. Индикативната стойност на проекта възлиза на 141,667 млн. лева без ДДС, като част от Механизма за свързана Европа, съобщиха от пътната агенция

Предвидено е разширяване на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи за постигане на проектна скорост от 100 км/ч, пише "Монитор".

Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Предвижда се и изграждане на вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат изградени и 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли Калотина и Драгоман.

Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 13 ноември т. г.

Вторият търг, обявен от пътната агенция, е за изготвянето на технически проект и строителство за отсечката между Драгоман и Сливница.

Участъкът от пътя е с дължина почти 17 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет.

Там също ще бъде направено разширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч.

Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 16 ноември т. г.

Пътната агенция посочва, че пътят от София до Калотина е част от основната трансевропейска транспортна мрежа по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул – Калкута.

Това е и най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток. Участъкът ГКПП "Калотина" – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

До края на 2017 година се очаква Сърбия да е готова с магистралата от Ниш до Калотина, както и с магистралния участък към границата с Хърватия.

Междувременно стана ясно, че днес министърът на регионалното развитие Николай Нанков ще направи проверка на изграждането на 24-километровия участък от Кресна до Сандански на автомагистрала "Струма".

Коментари Напиши коментар

39

Хемус?

преди 2 месеца

Защо не финансират очастък АМ Хемус? Цяла севетна българия ще я ползва.
По-важна е от магистрала за Сърбия!
ГЕРБ иска гласовете от Княжество България, но нищо не прави за хората.

38

Анонимен

преди 2 месеца

Срещу 8.3 милиона лева/км получаваме разширение на сегашния път?!

Не се наядоха!!!

37

Анонимен

преди 2 месеца

Щели малко да поразширят сегашният тесен път - ами отдавна трябваше да го направят, а още по-добре ще е ако направят магистрала там, а не да оставят обикновен път, както сега ще правят. Даже скоростен път няма да е това. какво са се разпищяли ГЕРБ, сякаш магистрала до Луната ще строят, а то едно голямо нищо струващо над 1 милион на километър, от който ГЕРБ ще откраднат почти всичко.