Снимка: bgonair.bg
fallback

Всяка година през тези септемврийски дни в Силистренско се вари кайсиевата ракия - една от емблемите на Крайдунавска Добруджа.

Лятото беше добро за кайсиите и грижливите стопани си отделиха в бидоните за ракия. Сред тях е и Илия Арабаджиев:

"Не трябва да престоява много, на 12-я ден трябва да почне да се сваря. След това, ако е много горещо, я хваща киселината и губи аромата. Губи аромата като мине времето. Като всеки човек – като остарее, губи всичко", споделя изпитаната рецепта и философията си Илия пред Bulgaria ON AIR.

При неговия казан идват всякакви хора – едни имат опит, други - не.

По-опитните съветват - ракията трябва да се вари на бавен огън, внимава се да не загори казанът.

Най-доброто мезе пък било това, което се реже под 45 градуса.

Добрият краен продукт се познава по усещането, което оставя у пиещия:

"Тази течност е толкова хубава и при едно хубаво канченце изпито, всяка мома ти се струва като миска "Силистра 2017", казват майсторите на "кайсиевката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

След като разбрах че алкохолът това е урината на бактериите не ми иска много да пия тая пикочА знаете ли как се получава шампанско - газираното в шампанското това са газовете на бактериите Оставя се виното да отлежи една година на тъмно и като се вади после на светло бактериите се стресират от внезапно излизане на светло и изпускат газове - и се получава газирано вино /шампанско/

13

Кирето

преди 6 години

Мале маше....с кво мезе се пие?!??!абе със здраве бе#!

12

ХМ

преди 6 години

Най-добрата ракия става от вино ,отлежало 10 години в дъбови бъчви.Чисто без разреждане с вода.

fallback