Снимка: архив, Булфото

80 незаконни къщи предстои да бъдат бутнати в пловдивската Аджисан махала. Тя се намира в супер центъра на областния град и поради тази причина населението й се смята за по-аристократично от живеещите в другите ромски махали на Пловдив.

Въпреки това и за тях няма да има прошка, ако къщите им са построени без необходимите разрешения от общината. До момента са издадени 80 заповеди за събаряне в Аджисан махалата, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Още по темата

Той уточни, че проверките в района ще продължат, като целта е да се установи дали живущите изпълняват общинските разпоредби, пише "Монитор".

"Който не е бутнал постройката си, вдигната в нарушение на всякакви правила, ще бъде санкциониран", бе категоричен районният кмет. Самият той останал шокиран, когато преди няколко дни имал път в района на Малката базилика и видял как строители изливат бетон.

Разпоредил проверка и установил, че обектът е незаконен. Дал заповеди на инспекторите по незаконно строителство в районната администрация да обходят Аджисан махалата и да установят кои къщи са вдигнати без разрешителни.

Който е строил без документи, ще трябва да събори сградата си сам. Ако не го стори, тогава в имота ще влязат багери, а после общината ще си търси парите за събарянето по съдебен ред. Отделно от тези 80 заповеди за събаряне районната администрация е написала 10 акта с глоби от по 2000 лева заради незаконни постройки.

Проблемите с незаконното строителство върху общинска земя са във всичките ромски махали в Пловдив. В район "Северен" през изминалите месеци бяха проведени няколко акции за събаряне на незаконни къщи в Шекер и в Харман махалите.

В "Столипиново" пък само преди няколко дни районната администрация констатира незаконно строителство на джамия. Кметът Николай Чунчуков изпрати комисия до ул. "Крайна" и разпореди строежът моментално да бъде спрян, като обеща да издаде и заповед за събаряне на построеното до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase