Снимка: архив Булфото
fallback

Листовки с указания какви са правилата за движение по пътищата в България се раздават на чуждестранните шофьори по границата.

На по-големите гранични пунктове вече се дават брошури с основните промени в правилата за движение по пътищата у нас. Листовките ще бъдат най-вече на турски, немски, английски и български, а целта им е превантивна, съобщи началникът на "Пътен контрол" към МВР главен инспектор Росен Рапчев, цитиран от БТА.

Oще по темата

Инициативата съвпада с летните месеци, в които се увеличава броят на чужденците, които преминават страната ни с колите си.

В листовките за чуждестранните шофьори пише, че те трябва да купят и залепят винетен стикер на превозното средство, да карат с включени фарове и да сложат предпазни колани.

Чужденците ще бъдат информирани и за правилото, че в аварийната лента трябва да се спира само при нужда. Листовките ще ги запознаят и с най-новите санкции за шофиране при употреба на алкохол и наркотични вещества, както и забраната МПС-то да се предоставя на водач без книжка.

Рапчев обясни, че най-честите нарушения на чуждестранните шофьори е неспазване на временната забрана за движение на товарните автомобили.

Главният инспектор обясни и че знаците за скорост не са задължителни според закона и пътните полицаи нямат задължение да ги слагат.

Началникът на ГКПП - Калотина Светослав Костадинов съобщи, че персоналът на пункта е увеличен за натоварените летни месеци. Там има осигурени и над 100 хил. листовки за чуждестранните шофьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Деси Христова

преди 5 години

В европейския съюз се кара с включени светлини и всички знаят ,че аварийната лента се спира само ако автомобила е повреден или някой от пътниците не се чуства добре.О вонаги се кара с колан само при бременност колана не се слага.

38

И още

преди 6 години

Много от чужденците не спазват ограниченията на скоростта, особено турските "холандци" и "германци" на магистралата. Още по-нахални са румънцинте, които карат със 140 на пътища с ограничение 90.Искаме сакции и за тях. Създават огромни опасности ...

37

ГРАЖДАНИН

преди 6 години

"Листовки с указания какви са правилата за движение по пътищата в България се раздават на чуждестранните шофьори по границата." А НАЙ-ОТГОРЕ НА ЛИСТОВКИТЕ НАПИШЕТЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ШОФИРА БЕЗ ПРАВИЛА, ОСОБЕНО ОТ ТЕЗИ С "МАЗНИТЕ КОЛИ" И ИЗБРАН РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР! НАПИШЕТЕ И ТОВА, ЧЕ КАТ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ, КОГАТО ВОДАЧИ С ТАКИВА КОЛИ НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА...

fallback