Снимка: архив, Булфото
fallback

18 хиляди българи годишно стават жертва на замърсения въздух у нас. Това подрежда страната ни на второ място в тази класация сред страните в Европа.

Според д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница "Лозенец" в София, средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух.

Oще по темата

Първенец непристижното класиране е Босна и Херцеговина с 230 починали на 100 000 души, като причината е,  че хората там пушат много повече, което допълнително замърсява въздуха.  На трето място по брой души, починали от замърсен въздух е Грусия с 204.9 на 100 000 души.

Най-нисък е процентът в  Швейцария, съобщи още специалистът пред bTV, като уточни, че данните са от Световната здравна организация (СЗО).

В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво. Информацията в доклада почти повтаря тази от миналата година. С една разлика – през 2016 г. България е била на трето място по смъртност от замърсен въздух, а тази година вече е на второ.

Според д-р Симидчиев всички трябва да се обединим в борбата срещу замърсяването на въздуха – чрез поставяне на катализатори на колите, отказа от отопление на твърдо гориво, почистването на градовете от праха по улиците.

Освен мръсния въздух високата смъртност от белодробни заболявания се дължи и на факта, че много от българите пушат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Щирлиц

преди 6 години

Е как ще е мръсен въздухът?След червената Костова приватизация,заводите предадоха богу дух,всичко е чисто-пито /не/платено.

25

Анонимен

преди 6 години

Да разбираме ли, че като прочистим въздуха ще живеем вечно? Ми то тогава няма да има нужда от лекари, само пожарникари да гасят ко пламне!

24

Един българин

преди 6 години

Преди време бях в Ливан за известно време.Там в Бейрут, въздухът може да се види. И да се пипне.Люти на очите от бензинови пари и си мирише на бензин, все едно целият град е една огромна бензиностанция и ние сме вътре в нея.Пък като гледам - хора много, и всичките са живи. Не съм видял някой да умира от въздуха!Това с катализаторите се оказа голяма далаверка.

fallback