Приложение на телефона ще показва в кои точки на столицата въздухът е най-мръсен. Апликацията ще показва данни в реално време, а идеята е на млад доброволец.

Кои са най-мръсните квартали в София? Отговорите от Михаела Карабельова и операторът Мирослав Минев.

В забързаното ежедневие често не остава време да помислим какво всъщност дишаме. И тук на помощ идват новите технологии. Двама предприемачи, в компанията на един доброволец, създават приложение, което показва къде и колко замърсен е въздухът около нас.

"Ако кликнете горе върху показанията на мобилния телефон ще се свали история на последните часове и спокойно можете да изберете маршрут, откъдето да минете, за да дишате чист въздух", разказва създателят на приложението Стефан Димитров.

Данните са в реално време и се събират от над 50 станции, разположени на територията на столицата. Показателите сочат, че най-чист е въздухът в Божурище и в района на Бизнес парка в Младост, а парадоксът – най-лош въздух дишат жителите на луксозните квартали в полите на Витоша

"Лошите места са там, където имотите са най-скъпи – център, Докторска градина, Бояна, Драгалевци, Симеоново – въобще очакваме, че тези станции могат да променят и пазара на недвижими имоти", смята Стефан.

Идеята на  предпримачите е онлайн приложението да накара гражданите да се замислят за проблема, а амбициите им са станции да има в цялата страна.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase