Снимка: Reuters
fallback

Редица градове в България счупиха рекордите за високи температури в днешния жарък 1 юли. Адският пек отне пет човешки животи, стотици припаднаха, множество колабирали напълниха центровете за Спешна помощ. На много места температурите надминаха 40 градуса.

 Русе, Шумен, Севлиево, Силистра и Плевен бяха след градовете, които счупиха рекордите си по жега.

До 43,6 градуса достигна температурата в Русе, съобщи БТА. В Спешния център в града са постъпили колабирали както възрастни, така и млади русенци. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата. Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса.

Oще по темата
До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

В Плевен е постигнат температурен рекорд за този ден. Там са измерени 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса, в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година.

От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден.

С подобряване на температурен рекорд започна юли и в Шумен. Температурата, която са измерили в метеорологичната станция в града днес, е достигнала 37, 2 градуса по Целзий. Така се подобрява с близо 3 градуса досегашният рекорд за тази дата, който е от 1938 година, когато са били измерени 34, 4 градуса.

Рекордните 41 градуса на сянка измериха днес в Севлиево. Толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса.

Температура 40.3 градуса е измерена днес в Силистра около 17.00 часа, показва справка от Метеорологичната обсерватория. Това е температурен рекорд за днешната дата. Най-топло на 1 юли е било през 1950 година - 35.5 градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Vriz

преди 6 години

A...v hotelskata staia klimantika pravi hladno...v chekmedjetata na nostnite shkafcheta do leglata ima Biblia za vseki ot turistite...vseki moje da si go chete Korana na negovata skorost...

39

Илиян до БХК

преди 6 години

Грам не ми дреме за съветите им братле ;)

38

Анонимен

преди 6 години

Адският пек отне пет човешки животA ....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

fallback