Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

МВР ще закупи още преносими камери, с които да засича нарушенията на пътя. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев в отговор на въпрос на БСП по време на парламентарния контрол за новите автомобили на МВР, на които се оказа, че не може да се монтират камери.

Още по темата

Стъклата на новите "Кiа" са с различен наклон и друг кварцов състав от тези на досегашните "Опел"-и и не е възможно да се сложат мобилните снимащи радари.

Заради това ще бъдат купени още 84 преносими камери, като за 28 от тях е обявена обществена поръчка, а за останалите 56 това предстои.

Те ще снимат извън автомобилите до пътното платно, за да могат пътните полицаи, които използват новите автомобили, също да упражняват контрол.

Валентин Радев обясни, че камерите не е необходимо да бъдат обвързани с автомобилите.

"В закона пише: "автомобили, оборудвани с камери, а не "автомобили, превозващи камери", контрира соцдепутатът Георги Свиленски  и обвини, че няма последователност в работата на МВР.

"300 коли не отговарят за изискванията на пътен контрол. Питам за общата ви политика за пътен контрол. Седнете и помислете какво е необходимо -  коли, камери, така че да се ограничат нарушенията на пътя, да не мислят шофьорите че има манипулации", каза депутатът от БСП.

Радев настоя, че не е занижен контролът и няма пречки в дейността на пътните полицаи. МВР разполага с 148 оборудвани автомобила, които засичат скоростта на водачите, обясни вътрешният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase