Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Сегашният стандарт за произвежданото кисело мляко у нас е "доста недомислен, но това не значи, че всеки може да пипа стандарта, както си поиска". Така коментира в "България сутрин" обсъжданата промяна д-р Сергей Иванов, който е управител на Центъра по биология на храните.

Неговото мнение сподели и зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

Oще по темата

Преди няколко дни три компании, производители на кисело мляко, поискаха промяна в българския държавен стандарт, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали, разрешени в ЕС, без обаче да посочват конкретния материал, който искат да използват.

В момента у нас киселото мляко се предлага в опаковки от стъкло, керамика или полистирол, съгласно стандарта.

"Проблем при БДС е, че това има строго специфично съдържание на определен вид бактерии, строго специфична структура... Изискват се доста сериозни изследвания и проверки. Становището на мнозинството хора от бранша е - ако се пипа, да се пипа много внимателно и да не бъде хвърлено в пространството: "Дайте да сменяме", посочи Симеон Присадашки пред Bulgaria ON AIR.

А според д-р Сергей Иванов проблемът със стандарта на качеството на киселите млека у нас е по-генерален: "В момента в цяла Европа се произвеждат закваски за кисело мляко. По-голямата част от закваските у нас не са български. Ако искаме да запазим традициите на нашето кисело мляко, тука вече трябва да се направи регистър на закваските и дали това въобще е лактобацилус или са някакви други".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

станка

преди 6 години

Лошото е ,че никой не контролира микробиологичния състав на киселото мляко в БГ. дори и да пише БДС, няма гаранция ,че щамовете са изолирани в БГ и дали Lactobacillus bulgaricus e в достатъчни количества!

41

stoian79

преди 6 години

Ami che to mnogo otdavna ima kofichki za kiselo mliako napraveni ot polipropilen,dori darjavnata firma bulgarikum izpolzva kofichki ot polipropilen.

40

Анонимен

преди 6 години

do Ponti 33Interesno mi e dali ste vizdali Bg kiselo mliako v Japan.Ami tam pishe Licence Bulgaria i vsichki mu kazvat Bulgarian jogurt.Pone stotina kofichki elipsovidni sam izjal.Naistina go haresvat japoncite.Neznam zashto bulgarite barkat davaneto na ime na edna bakterija s izmislianeto na kiseloto mliako.

fallback