Снимка: Dnes.bg

Каналът за трафик на бежанци може да се разшири, допускат разследващи инцидента на АМ "Тракия", при който загинаха 9 бежанци и 16-годишният водач на буса, който ги превозвал.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов заяви в Пазарджик, че вече са разпитани 15 свидетели, а част от информацията все още се проверява.

Още по темата

"В тази връзка лицата, ангажирани с този канал, може да се разширят и това не е крайният резултат по случая”, коментира Маринов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че е повдигнато обвинение на тези, за които категорично е доказано, че са участвали в трафика.

"Не можем да кажем със сигурност колко са плащали за преминаването през страната, както и повече за самоличността на настанените в болница, тъй като те дават противоречиви показания", допълни той.

Със сигурност обаче се знаело, че афганистанецът Фарук Уафа, когото Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста, е бил на върха на пирамидата.

"Той е известно на органите на реда лице, бил е обект на наш интерес, а работата продължава и с други лица, за които засега няма достатъчно доказателства, че са участвали в канала", каза още главният секретар на МВР.

Според Младен Маринов значително е намалял натискът по външната ни граница с Турция, както и броят на хората, които преминават нелегално през страната.

"Този бизнес се стеснява и става все по-конкурентен, но можем да кажем, че голяма част от участниците в него вече са отстранени чрез нашите действия", допълни Маринов.

Три лица бяха задържани, след като в процеса на разследването на катастрофата на магистрала "Тракия" се установи, че се касае за трафик на хора, каза на брифинга окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Спрямо организатора Фарук Уафа е повдигнато обвинение за притежание на наркотици, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години. За другото повдигнато му обвинение – трафик на хора, се предвижда затвор от 1 до 6 години.

Разследването по делото все още продължава. Според окръжния прокурор основният проблем е, че все още повечето от загиналите при катастрофата са неидентифицирани.

"За всички починали няма никакви данни какви граждани са. Същото може да се каже за настанените за лечение в болницата. Знаем само две имена, но никой от тях няма никакви документи", допълни окръжният прокурор на Пазарджик.

Той каза също, че е направено необходимото за идентификацията на загиналите в катастрофата, като са им взети пръстови отпечатъци, но все още няма информация и яснота за самоличността на никого от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase