Снимка: Dnes.bg

18-годишият ром Огнян Найденов е бил връзката на каналджиите с ученика Трайчо Димитров, който в неделя сутринта катастрофира с бус, пълен с мигранти. При инцидента край Пазарджик загинаха 9 чужденци и 16-годишният Трайчо.

Найденов е от столичния кв. "Модерно предградие" и оттам се познавал със загиналия младеж, разказа пред "24 часа " Ботьо Ботев, баща на Трайчо.

Още по темата

"Вербувал го е, без да знам. Аз съм на работа по цял ден. Звънна му някой между 19 и 20 часа в събота, Трайчо тръгна да се видят и повече не се върна", разказа бащата.

Според него друг каналджия, а не Огнян е взел под наем от столичния кв. "Бусманци" жълтия бус, който се превърна в ковчег за Трайчо и мигрантите. Бащата предполага, че другият каналджия е карал до дестинацията им, според него вероятно Бургас.

"След като са пристигнали, каналджиите са подлъгали Трайчо, че е малолетен, няма да подлежи на съд, няма да подлежи на нищо. Сигурно са обещали някаква сума да му платят, нямам представа", гласи версията на Ботев. По думите му е малко вероятно "хонорарът" да е бил 1000 лв.

18-годишният Огнян е безработен, всички в квартала го познават. Живеел с майка си, баба си и дядо си.

"Въпреки че знаеше за трагедията, Огнян си седеше тук и чакаше и когато гръмна пресата, избяга. Само баба му беше тук", каза Ботьо.

За бащата не е тайна с какво се е занимавал Огнян. Случвало се и преди да предлага пари на хора в квартала, за да карат бусове с бежанци.

"Огнян ми предложи пари, отидох да карам, спряха ме и ме хванаха", разказа младеж, пожелал анонимност. Случката е от февруари, а шофьорът не казва каква е била офертата на каналджията. Не го е издал и пред полицията.

"Тоя път му се размина, ама сега няма как да му се размине", казваха разпалено приятели на починалия Трайчо.

"Тия хора (каналджиите - б.а.) нямат място да живеят с това трафиканство тук. Ще се обръщаме към органите, които трябва да ги премахват просто. Това не е възможно. Не може да вербуват с пари и с думи и да си правят шега с човешкия живот", вайкаше се Ботьо.

Трайчо е единственият му син. Мъжът работи като шофьор в столична фирма и има три по-големи дъщери. Те го дарили с трима внуци.

Момчето му имало съвсем начални шофьорски умения.

"Това не значи, че Трайчо може да кара, особено на такъв дълъг път. Ако е тръгнал от Бургас, са 400 км. Трайчо няма как да ги мине. За него не е възможно да го направи този маршрут", твърди родителят.

Ботьо останал в София, а брат му тръгнал в понеделник да прибере трупа на момчето от моргата в Пазарджик.

Тийнейджърът учел в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии.

"Нямаше по-добро и умно момче от него. И уважителен, и всичко. Той беше примерът на тая махала", казваха в един глас съученици и приятели на загиналото момче.

Те не знаеха за криминалната регистрация на Трайчо, но баща му разкри историята.

"Има такъв случай. Трайчо е бил с негов приятел. Сбили са се с някой, обаче какво е станало, не зная. Другото момче е взело телефони и го водят грабеж. Преди месец беше случаят. Трайчо не е оправдан, защото и той действително е посягал на момчетата, все едно си е съучастник", обясни Ботьо.

"Явно се влияе, подвеждат го и тоя път, за жалост, е последен", разказа той.

"Умоляваме полицията по-стриктно да се държи срещу каналджиите. Не може тия безработни хора да са по-добре от работещите. В нашата държава, за жалост, е така", призова Ботьо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase