Снимка: архив, Булфото
fallback

Окръжният съд призна за виновен клошарят Любомир Данчев, който бе единственият обвиняем по делото за палежа на Тютюневите складове. Присъдата е 4 години затвор при първоначален строг режим. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. Председателят на Адвокатска колегия Пловдив Стефан Левашки защитава pro bono обвиняемия.

Oще по темата
С противоречие в показанията на клошаря започна днешното заседание в Районен съд Пловдив. Обвиняемият отново бе разпитан за деня, в който сградите бяха унищожени от огнената стихия. Днес част от разказаното от Любомир не съвпадна с думите му от първоначално казаното от него.

Противоречие откриха магистратите в разказа за начина на свиване на цигари. През август миналата година той е заявил, че материалът, от който е правил цигари, е вестник, а днес той каза, че вестниците са били в кошчето и в коридора.

Второ несъответствие от прокуратурата констатираха и в момента с пушенето на цигара. Любо е разказал, че е пушил в стаята си, загасил е цигарата в пепелник и след това изхвърлил в кошче. Днес обаче той заяви, че е пушил навън. След множество въпроси от страна на обвинителите и съдията стана ясно, че наистина е пушено в стаята. Къде обаче е хвърлен фасът, Любчо вече не помни.

Неяснота имаше и по отношение на видените от Любо пламъци. Ден след палежа той заявил, че видял огън от страната на улица "Иван Вазов", а днес разказа, че те били откъм покрива на фитнеса.

С интересни констатации продължи самият разпит.

Любчо разказа и за навиците си, и за начина си на живот през годините, прекарани в тютюневите складове. Той редовно пушел в стаята си, но винаги е гасял фасовете си преди да ги изхвърли. Препитавал се от подаянията на хората, събирал от кофите за боклук, помагал на барчето с почистването.
Често бил свидетел на наркомански събирания в склада и затова се заключвал на последния етаж. От години събирал от стените на сградата инсталацията и предавал метала за старо желязо. Оказва се, че мъжът е имал не само клошарските си дрехи, а и костюми, и официални обувки, които държал на специална етажерка в стаята си.

Дрехите си той не перял, а ги хвърлял и си търсел нови. Любчо ходел специално до Хисаря и Карлово на баня, а дори и на море, за да се къпе.  Хигиенните му навици не свършвали до тук. Той използвал само мокри салфетки, когато ходил до тоалетна в коридорите на склада.

Пред съдия днес в залата на районния съд Любомир за пореден път заяви, че няма вина за палежа.

"Винаги си гася цигарите. Не съм виновен, не съм запалил сградата", бяха последните му думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 6 години

ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА!!!!!ЯСНО Е КОЙ Е ВИНОВНИКА А ИМЕННО СОБСТВЕНИКА ЩОТО СЕГА ЩЕ ПОЛЗВА ТЕРЕНА!!!ЩО ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА СЕ ЗАТРИХА САМО И САМО ЗАРАДИ ТЕРЕНА!!!

37

прокурорите 3

преди 6 години

За такава експертиза трябва да се използват обикновени, неимпрегнирани дъски, за да се докаже, че пожар от такъв мащаб няма как да възникне от едно стопено кошче, дори и с обикновен, необработен материал. Още повече, че според твърденията на запознати, материала за строежа на складовете е бил ИМПРЕГНИРАН, тоест защитен срещу огън.

36

прокурорите 2

преди 6 години

Защитата при обжалването най-вероятно няма да издържи, но може и да издържи, ако се направи една експертиза пред "УВАЖАЕМОТО" държавно обвинение. Кошче, под кошчето няколко дебели греди, а в кошчето хартия и един незагасен фас.Убеден съм, че огъня няма да може да засегне дъските до такава степен, че да изгорят нацяло.

fallback