Снимка: архив, Булфото

Спецпрокуратурата и МВР разкриха извършителите на жестокия побой над началника на Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница "Света Ана" професор Стефан Станчев.

Поръчител на престъплението се оказа излежаващият присъда за наркотрафик Стефан Гевгелийски.

Още по темата

От побоя преди година професорът загуби едното си око. Оказа се, че бил поръчан от Гевгелийски, защото негов познат не бил доволен от това как е бил лекуван.

Иначе, основната дейност на групата на Стефан Гевгелийски била същата, за която той е осъден - продажба на наркотици на територията на квартал "Дружба".

Бизнесът си движел от килията си, а нарежданията давал чрез жена си - също член на ОПГ. Пак чрез нея той поръчал и убийството на Янко Янев, главен комендант на Софийския затвор, защото пречел на бизнеса му.

"Просто човекът си е вършил качествено работата, давал е разпореждания, спазвал е правилата в затвора, но това не е било в интерес и не е бил доволен човекът, който е поръчал това нещо. Съжалявам, че държавата не е успяла да го защити. По някакъв начин ще се опитаме да има справедливост и да стигнем да обективната истина и тези хора, които са го извършили, да получат осъдителни присъди и то сериозни", каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев пред БНР.

Той и представителите на МВР се похвалиха, че с неутрализарането на групата на Гевгелийски са били спасени още няколко надзиратели, поръчани пак защото работят по правилата.

По-рано от МВР информираха, че след действия на служителите от ГДБОП и криминалистите на ГДНП и СДВР са били събрани данни за 12-членна престъпна група, занимавала се с широкоспектърна дейност – от разпространение на наркотици, извършване на тежки криминални престъпления, включително и убийства, до грабежи.

На всичките 12 участници в престъпната дейност са повдигнати обвинения, четирима от тях се укриват и предстои издаването на Европейска заповед за тяхното издирване по линия на Интерпол.

Всички те са криминално проявени и имат регистрации за различни престъпления, част от групата гравитирала около столична спортна агитка.

При извършените претърсвания на различни техни адреси и автомобили са намерени наркотици и голямо количество хладно оръжие – мачете, мечове, ками и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase