Снимка: Булфото, архив
fallback

Водата в Хасково е една и съща през последните поне 50 години, разликата е, че преди две години по препоръка на Световната здравна организация беше намален прагът на съответния компонент на уран от 0,6 на 0,3. Забележете, това е препоръчителна норма, заяви пред bTV бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Oще по темата
Пробите в Хасково винаги са били ок 0,4 – 0,5 – в рамките на нормата до преди две години, а сега вече – извън нея, посочи гостът.

Той коментира и данните, изнесени от депутата от БСП Елена Йончева, че преди месеци Басейнова дирекция е установила завишени нива на уран във водата в града.

"Пробата, за която говори Елена Йончева, е от един кладенец, а Хасково се захранва със 74 кладенеца и сондажа. Има институции, които разследват случая, и ако има виновни, ще ги намерят и ще ги накажат".

Проблемът с урана в Хасково идва от 1946 г., когато започва експлоатацията на урановите находища, посочи той. Според Добрев това е вторият случай, в който някой се опитва да създаде психоза в Хасково. Първият е бил предсказанието за унищожително земетресение на астролога Емил Лещански през 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 7 години

СЕГА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ДРУГАРКАТА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА-СТАНИШЕВА Е В ДЪНОТО НА ТАЗИ ПРОВОКАЦИЯ ? ДОЛНА ЖЕНИЦА МИ ИЗГЛЕЖДА И Е МНОГО ВЕРОЯТНО ТЯ ДА Е СЪЧИНИЛА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ

52

Добър ден

преди 7 години

Само много *** народ може да вярва че след 1989 г добива на уран в България е прекратен де факто.По-реалистично е да се сметне че вече заминава за другата страна на барикадата.Нали Не вярвате че всички разработки златни кокошки от времето на комунизма са избити от самите комунисти?Не е ее просто вече снасят за $$$ и се продават на отсрещната страна.Откъде иначе ще са им парите на българските парвенюта да обикалят френската ривиера и острови да купуват?А уранови мини май има в цяла България...

51

Анонимен

преди 7 години

Как имаш очи след като вече трети мандат подкарваш ПАК да обвиняваш някой друг? Единственото занимание на Герб е да мислят как да прехвърлят вини. Само те ангели. Ама, че народа загива от безпаричие, радиация, кражби, че сме на дъното на класацията по всичко и на първо място по смъртност и нелечими заболявания - на кой му пука?Важно е делаверите да се въртят, кражби да стават, еврофондове да се разпределят под масата.А на България - майната и!

fallback