Снимка: Българско дружество за защита на птиците
fallback

В събота в 9 часа стартира първото преброяване на врабчетата у нас. То е част от кампанията "Ние броим врабчетата" на Българското дружество за защита на птиците.

Всеки може да се включи като отдели само 10 минути в събота между 9:00 и 12:00 часа и запише наблюденията си на vrabcheta.bg, съобщиха организаторите.

"Ние броим врабчетата" се провежда за първи път в България, за да преброи трите най-често срещани вида врабчета у нас – домашно, полско и испанско. Кампанията стартира след тревожните данни, че броят им драстично намалява. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна.

Oще по темата

На сайта на кампанията vrabcheta.bg се съдържа подробна информация със снимки на видовете врабчета, както и интерактивна карта, която предлага на всеки врабчеброец да си запази удобно място, което да посети в момента на броенето.

Резултатите от проучването на Дружеството за защита на птиците показват, че за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с над 30%.

От организацията съобщиха, че целта на преброяването е да въвлече голям брой хора, за да се получат представителни данни от цялата страна.

Идеята на дружеството е преброяването да се прави всяка година. Резултатите от тазгодишното ще покажат в какви числености се срещат трите вида врабчета и в какви типове местообитания.

След три години данните ще позволят да се определят тенденциите в популациите и да се търсят причините за тях.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем, обясниха от дружеството за защита на птиците. Според представителите на организацията презастрояването, замърсяването на въздуха и липсата на достатъчно зелени площи са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април. Предвидени са награди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

яве

преди 7 години

До Врабецтака и гадни черни хора унищожават белите който им изкарват помощите

21

упс...

преди 7 години

врабчетата изчезват...------Тези градски "бандюги/гаврошчета" винаги са ми били любимци!Вече, почти не ги виждам! Дано, не ги загубим...

20

Анонимен

преди 7 години

вярно е,почти изчезнаха,откакто започна нашествието на автомобилите те се стопиха,явно не им понася шума и замърсяването,а може и заради пестицидите и липсата на ядливи насекоми,но по-скоро първото

fallback