Снимка: кадър Bulgaria ON AIR

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) взима спешни мерки заради масовото тровене на белоглавия лешояд.

Още по темата

Служебният екоминистър Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване и наказание на виновните лица за отравяне на защитени видове и унищожаването на почти цялата популация на силно застрашения белоглав лешояд в района на Кресна, информира "Дарик".

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства.

В документа се посочва и нуждата от съдействие от страна на Областните дирекции по безопасност на храните за вземане на проби от животните и изпращането им за изследвания във ветеринарната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните в София, с цел установяване на използваната отрова.

Екоминистърът апелира при съмнение за извършване на подобни деяния, своевременно да се уведомяват отговорните институции.

Припомняме ви, че преди около 10 дни три белоглави лешояда бяха намерени мъртви в Креснеския пролом, като на загиналите птици се бяха натъкнали служители на Национален парк "Пирин".

Възникналите подозрения бяха, че птиците са станали жертва на отровни примамки, залагани от фермери заради вълци и лисици. Мъртви бяха открити и вълк и ловджийско куче.

Белоглавият лешояд е защитен вид. Изчезнал е преди около половин век. За възстановяване на популацията му у нас екип от експерти през 2010-а година разработи проект за заселване на вида в Кресненския пролом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase