Снимка: архив, Булфото
fallback

Сериозно раздвижване на турски полицейски и армейски части е базелязано в районите край границата с България. За това съобщават източници от специалните ни служби.

Засиленото присъствие е отчетено от сутринта на 22 март - деня, когато активисти на "Обединени патриоти" опитаха да блокират граничните пунктове при Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново срещу току-що тръгналия поток от автобуси с изселници за изборите у нас, пише "24 часа".

Турските войници в пълно бойно снаряжение са били разположени на възлови кръстовища в приграничните райони. Те не правели опити да се крият, напротив - като че ли искали колкото се може повече пътуващи да ги забележат.

Oще по темата

Присъствието на турски армейски подразделения е имала за цел да вдъхне кураж на заминаващите за България изселници, някои от които били притеснени заради информацията, че на границата ги чака блоката от български националисти, твърди дипломатически източник.

Според друг задачата на военните патрули е била да следят за активисти на Гюлен. По данни на турското разузнаване се очаквало такива да се прехвърлят в Турция през България, за да повлияят на гласуването на предстоящия 16 април  референдум за президентска република.

По време на нашата блоката на ГКПП Капитан Андреево получихме информация, че агенти на турските спецслужби са минали границата заедно с български изселници, каза организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Агентите наблюдавали и снимали протеста на българските националисти.

Видимият ефект от турското раздвижване е рязкото намаляване на опитите за нелегално преминаване на границата от мигранти от Сирия и Ирак, признават български граничари.

Турски източник, пожелал анонимност, пък каза, че ако има засилено униформено присъствие по турската граница от турска страна, то е именно за да се спазят уговорките между София и Анкара за спиране на мигрантския поток.

От министерството на отбраната не потвърдиха информация за струпване на турски военни по границата. Нямало такива данни по линия на военното разузнаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

До Сори

преди 7 години

За вагона незнам ама ти чувал ли си "Тюркан бебек...има и чешма на нейно име!"

45

До Сори

преди 7 години

За вагона незнам ама ти чувал ли си "Тюккан бебек...има и чешма на нейно име!"

44

Дур!

преди 7 години

Това може да е и така, но тези които деморализираха армията бяха ЗКПЧ послушни изпълнители на волята на Масква.Рашистите вече 139 години изнудват България с Турция.Те нали се прегърнаха с Ердоган. Да не ми кажат че ще се притекат на помощ?Сега е по-важно да имаме стабилно правителство и добри съюзници на запад.

fallback