Снимка: Flickr.com

Четири години затвор получи шофьор, причинил смъртта на две жени, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Обвиняемият е признат за виновен за причиняване на смърт на повече от едно лице, вследствие нарушаване правилата за движение по пътищата. Наложеното наказание е четири години "Лишаване от свобода" и шест години лишаване от правото да управлява МПС.

Подсъдимият е правоспособен водач и работел като шофьор във фирма от  Дупница, предава "Фокус".

Изпълнявайки служебните си задължения, включващи изкупуване и превозване на мляко, на 20.07.2016 г. той бил изпратен от  Дупница до с. Цибър, общ. Козлодуй, със служебен камион - цистерна марка "Форд Транзит".

След като се срещнал с колехите си около 16:00 часа в близост до изхода от гр. Врацам, посока гр. Мездра, той продължил в същата посока с намерението да намери място за извършване на "обратен завой" и да се върне в с. Цибър.

Непосредствено преди отклонението за гр. Мездра, на прав хоризонтален участък, шофьорът изнесъл автомобила плътно вдясно, поради дължината му, като предприел нерегламентирана маневра "завиване в обратна посока" и преминал през лентата за движение в посока гр. София, насочвайки се към насрещното платно.

След него попътно се движел лек автомобил "Хюндай", в който пътували три жени, които се връщали от погребение на близък.

В момента, в който шофьорът на цистерната извършвал "обратен завой", двете превозни средства се намирали на 45 метра отстояние.

Жената, шофирала автомобила, реагирала чрез аварийно спиране, но поради липса на достатъчно време и разстояние, и отклонявайки колата вляво, последвал удар между двете МПС.

Непосредствено след инцидента, на място спрели пътуващи в тази посока служители на МВР, които сигнализирали съответните служби за случилото се.

Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на една от пътничките в лекия автомобил, а другите две пострадали жени били транспортирани в болницата в гр. Враца.

Въпреки оказаната медицинска помощ и проведено лечение, едната от тях починала няколко седмици след инцидента.

Изготвената експертиза установява, че причина за настъпилото ПТП е изпълнение на маневра "завиване в обратна посока" от товарния автомобил и внезапното му навлизане в лентата за движение на лекия автомобил, с което обвиняемият предизвикал невъзможност за предотвратяване на удара.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase