Снимка: архив Булфото

В края на годината ще има данни колко точно пари са вложени за ромска интеграция и какъв резултат е постигнат. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова.

Тя обясни, че разработената Национална методология за отчитане на Националната стратегия за интеграция на ромите ще даде комплексен поглед как се изпълняват мерките, информира "Дарик".

Тя ще събира данни от различни държавни институции и неправителствени организации, които са изпълнявали проекти, свързани с ромската интеграция.

Методологията е създадена поради липсата на цялостна методика за оценка на реално вложените средства, каза Крумова.

Необходимо е да се проследи колко средства са вложени реално, тъй като може да се говори, че са вложени милиони, но почти никой не може да каже колко точно са те, обясни вицепремиерът. Трябва да се проследи и какви са резултатите от вложените средства.

"Това беше едно от условията, то е и предварително условие по отношение на европрограмите, които се финансират от Европейския социален фонд и смятаме, че въвеждайки методологията за оценка, реално ще може да се види какво постигаме, с какви пари се постига, има ли ефективност и къде е необходимо да се промени политиката по отношение на интеграцията на ромите", каза вицепремиерът.
 
Методологията вече е въведена, престои разработването на софтуерната платформа. Данни за парите за интеграцията на ромите и ефектът от влагането им ще има в края на годината, тъй като трябва да се съберат данни от всички ведомства, каза Малина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase