Снимка: Reuters

Купува ли българинът продукти, които съдържат генно-модифицирани организми? На този въпрос не може да се даде точен отговор, защото дори и Комисията за защита на потребителите няма информация.

За последните две години държавният орган не е извършил нито една проверка по закона за Генно-модифицираните организми. Това обявиха от неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите.

Оттам напомнят, че освен че липсва информация какви продукти купуваме и консумираме, липсата на контрол върху вноса на ГМО се отразява негативно на пазара на стоки – българско производство.

Още по темата

Качествените родни продукти без съдържание на ГМО са по-скъпи от вносните, а хората купуват по-евтиното, без да са надлежно информирани за съдържанието им, изтъкват членовете на НПО-то.

Те припомнят и че комисията за защита на потребителите е институцията, която по Закона за ГМО има задължение да следи дали на етикетите на предлаганите стоки е отразено, че в тях са вложени елементи на такива съставки.

Задължително е хората ясно да могат да различат дали в продукта, който купуват има ГМО или не и това е от компетенциите на комисията, категорични са от Асоциацията.

Оттам напомнят, че при покупка на храна, текстил или др. българинът се води най-вече от критерия ниска цена. Проблем е, че в повечето случаи не знае и да е прочел съдържанието, че купува ГМО, се казва в позиция на Асоциацията.

Експертите допълват, че производството, включващо ГМО, намалява себестойността на стоката и тя става по-евтина. „Тук е ролята на КЗП – да извършва инспекции и да следи дали на етикетите е отразено наличието на генномодифицирани съставки, които са вложени”, смятат още от неправителствената организация.

Според експертите й инспекторите от КЗП могат да помогнат на хората да направят информиран избор, какъвто в момента не им е гарантиран.

От друга страна КЗП трябва да осигури лоялна конкуренция за българското производство чисто от ГМО.  От Националната асоциация припомнят, че в същото време КЗП е открила две приемни на автогарите във Варна и Бургас за сигнали - места, където няма компетенции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase