Снимка: Reuters
fallback

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

235

Работя

преди 7 години

Работя в Англия, карам ТРИ. Зареждам Лидъл.Взимам 15паунда на час. Взех си Мерцедес CLS320 2010г. Обиколих цяла Европа.Който ми предложи такава заплата и условия, моментално се връщам в БГ.Съвет към младите: не си губете времето в тази ***, бягайте на запад.

234

Анонимен

преди 7 години

То пък като напуснеш страната,ще ти постелят,навсякъде се чувстваш чужденец,германците те уважават и ти плащат както на техни граждани само ако си по-квалифициран или равен с тях и имат чрезвичайна нужда от теб като специалист и плащаш квартира за двустаен 600евро на голи стени без мебели с трим.депозит и предизвестие или си купуваш за 350 000евро нормален от 90 кв.м.

233

Емигрант съм

преди 7 години

Ама отскоро..ами май е трябвало отдавна да наплюя страната на ДС мафията и да забегна...толкова съм я уважвал ценл ..работа не дава,здравеопазване ич?!!!ей_!_вече мой близки са други държави и вече са техни поданици...даже вече почти собствена къща си е изплатил докато аз все още съм бил в българия да им блъскам на ДС чорбаджиите..там мафията е огромна да произвеждаш и продаваш инак фалираш.сега си гледам децата и жената и спестяваме някой лев.за радост нна мене ми .неми се и връша в *** на

fallback