Снимка: архив Булфото
fallback

Архитекти предлагат "Струма" да се превърне в пътна и железопътна магистрала през Кресненското дефиле, а трафикът в района да минава през поредица двуетажни тунели.

Идеята обявиха от неправителствената инициатива "Граждани за устойчиво развитие". Членовете й настояват да бъде спряна обществената поръчка за ЛОТ 3.2 от автомагистрала "Струма".

Oще по темата

Архитектите се обявиха против идеята трасето на магистралата при Кресна да бъде разделено на две - колите в едната посока да се движат по сегашния път Е79, а в другата - по ново трасе на височина 750 метра в планината.

Те предлагат пътна и железопътна магистрала да минава през поредица "светли" и "тъмни" двуетажни тунели през дефилето. Идеята им е тунелите да са широки и да позволяват движение на колите в три платна във всяка посока.

Освен това, те ще са и двуетажни. В едната редица тунели ТИР-овете ще се движат на "първия етаж", а леките коли - на "втория". В другата поредица тунели на "първия етаж" ще минават влаковите композиции, а на "втория етаж" отново автомобили, пише БТА.

Архитектите са изчислили и че цената на тази магистрала може да с само с до 50% по-скъпа от сегашното предложение на пътната агенция и на МРРБ.

Проектът ще позволи на влаковете да минават през Кресненското дефиле със скорост от 160, дори 200 км/ч., обясни инженер Румен Марков от сдружението.

Архитект Димитър Димитров, койт осъщо е член на "Граждани за устойчиво развитие" обясни, че гражданите на Кресна подкрепят този идеен проект и на 11 март ще поискат да има местен референдум за трасето на магистрала "Струма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 7 години

Замислих се колко би било хубаво, ако можеха наистина да го направят по начин, по който да не изкорубят цялата планина - би било бижу. Но после прочетох коментарите за етажите и се сетих, че черешката на тортата с вдигането на реката за водопад на Кулата да направят непосредствено под реката плексигласов етаж за гледане и да има пуканки, всичките вериги за бързо хранене (и мазните дюнерджии) :D

49

Свинята Спаска

преди 7 години

По-голяма глупост не можаха ли да измислят?!? Кой ще ги поддържа тези тунели, ние с едни 800 метрови тунели не можем да се справим, падат лампи, свлачища, текат, пък какво остава за близо 30 километра тунели и то на два етажа... Алчните управници и инженерчета да слязат на планетата земя и да започнат да мислят с главите си, а не със задните си части

48

2етажни

преди 7 години

До сега падаха лампи, но ако ти падне влак на главата не Ви завиждам.

fallback