Снимка: Facebook

Община Варна е дала ултиматум за реконструкция и реставрация на рушащи се сгради-паметници на културата, на които до момента собственици им не са предприели нищо за привеждането им в нормален вид. През юли изтича 6-месечния срок, в който стопаните на култовите варненски къщи могат сами да оправят имотите си.

След това Община Варна е в правото си да предприеме мерки по тяхното укрепване, като предяви и претенции за придобиване на собствеността, ако не бъдат възстановени средствата, вложени в ремонтите. За това предупреди главният архитект на Община Варна, Виктор Бузев. По инициатива на кмета на Варна, Иван Портних, който беше поел ангажимент към варненци, в общината беше сформирана специална комисия, която досега е описала и регистрирала като паметници на културата 450 стари сгради. Още 300 са предложени за защита на Института по опазване паметниците на културата, посочва "Монитор".

След това бяха изпратени писма до всички собственици на рушащи се сгради, които имат спешна нужда от ремонт и реставрация. Сроковете за това, дадени от община Варна, изтичат, като проверките показват различна реакция и отношение, като има случаи, когато собственикът не е напълно готов, но е предприел някаква инициатива, първи стъпки по изпълняване на предписанията, като е възложил проектиране или е в някакъв съгласувателен режим.

В тежко състояние са повече от сто сгради-паметници на културата във Варна. Общината е издала указания за аварийно временно укрепване на 79 от тях. За 8 срокът изтече, което означава глоба за собствениците и обезопасяване за сметка на общината.

"Естествено, ще се стигне до ипотекиране на имуществото, най-вероятно ще се изтегли ипотечен кредит в полза на общината и за сметка на собствениците", коментира главният архитект, Виктор Бузев.

Собствениците казват, че Законът за културно наследство им отнема правата и не могат да правят ремонти без разрешение на Института за паметниците на културата и общината.

"От една страна имаме тези ограничения, от друга ни се налагат допълнителни изисквания с този закон, което оскъпява неимоверно поддръжката на самата сграда", твърдят засегнатите.

Според тях, само проектът за реставрация на фасадата може да струва 5-6 хиляди лева. Законът дава право да се кандидатства и за финансиране по програми, но такива няма. Историци и юристи обаче коментират, че по-голямата си част от старите къщи-паметници на културата, са обект на семейни съдебни спорове и затова с години стоят занемарени.

Не са малко и случаите обаче, в които имотите в централната градска част се дават за търговски обекти срещу високи наеми, но собствениците им не желаят да влагат средства в реставрацията и укрепването им. Трети пък нарочно ги загробват, като изчакват да се самосрутят, за да могат да предоствят терена на строителни компании, които да ги обезщетят финасово. Затова се предлага компромис - собствениците да бъдат лишени от досегашната привилегия да не плащат данък недвижим имот за сградите-паметници на културата.

"Средствата, които се събират по това направление, да се използват от общината при реставрирането на тези обекти, като във финасирането да участват заедно и собствениците, и общината", коментира Християн Облаков от Историко-архитектурно дружество "Наследство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase