Снимка: архив, БулФото
fallback

Тримата гранични полицаи, които бяха свидетели по прекратеното дело срещу колегата им Михаил Цонков, получиха призовки като обвиняеми, предаде БНР.

Цонков е граничният полицай, който през 2008 г. при сблъсък с турски бракониери, нарушили морската ни граница край Резово, причини смърт по непредпазливост на един от рибарите.

На 21-и март Михаил Цонков и останалите трима гранични полицаи трябва да получат от Районния съд в Бургас внесения от турската прокуратура обвинителен акт срещу тях. Какви са обвиненията на този етап не е ясно, каза адвокатът на Цонков Росен Кожухаров.

"Искам изрично да подчертая: производството, което е образувано пред Бургаския районен съд е единствено и само за връчване на съдебни книжа и това не е производство по екстрадиция", посочи защитникът.

Призовки да се явят на 21-и март в Районния съд в Бургас получиха днес и граничните полицаи Живко Петков, Николай Тосков и Николай Петков. "Изненадани сме", коментираха те.

През 2009-а година след приключило разследване наказателното производство срещу Михаил Цонков за причиняване на смърт по непредпазливост беше прекратено с постановление на сливенската военна прокуратура. Две съдебни инстанции в последствие потвърдиха постановлението на прокуратурата.

Михаил Цонков напуснал системата на МВР две години след случая, защото получил по-добро предложение.

"Аз съм много далеч от политиката, но искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха", казва той, цитиран от "24 часа". Бившият граничар вече получи предложения за защита от партии.

Цонков няма представа защо делото се възобновява, след като е минало на две инстанции с оправдателни присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Български Патриот

преди 7 години

Няма нужда да си разваляме отношенията с Република Турция която е наш страгегически партньор както в политическо така и в икономическо отношение.Нека да оставим нещата в ръцете на турското Правосъдие. Да бъдат екстрадирани граничарите и да отговарят за провиненията си.

31

Д Кънев

преди 7 години

Да Турция не я итересува нейният бракониер нея е интересува как да сплаши българските власти които винаги са се кланяли на някого и преди а ощеповече сега.Както вижда никой не реагира.Трябва всички ние да се вдигнем на протест.Какво правят ПАТРИОТИТЕ а ми аз ще кажа само това че лаят като куче след керван.

30

колега емигрант

преди 7 години

Като стар граничар.....Първо във въздуха стрелба за предупреждение...А после по ...бракониерите......Де да ги знам.....

fallback