Общ преглед

Десетки мъже от Калофер влязоха в студените води на Тунджа, за да изиграят традиционното ледено хоро. По думите на местните този ритуал е на повече от 150 години.

Въпреки че водата е малко под нулата, това не спря желаещите да се потопят във водата. Малко преди да "нагазят" в нея, ледът беше разбит специално от тъпанджия.

Който хване кръста, после трябва да го предаде на най-младия участник.

Според традицията, след като свърши леденото хора, в реката могат да бъдат кръщавани и деца.

Кметът на Калофер призова първо местните и младите хора да влязат във водата. Гостите са десетки, а има и такива дошли от чужбина.

Веднага след като излязоха от водата, някои от смелчаците застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да споделят какво е било усещането.

"Реших, че искам да усетя нещо по-българско. Поне за себе си реших, че искам да го усетя като тръпка и се случи. Наистина който иска да усети нещо по-национално, по-истинско, по- от едно време нещата. Тук е мястото", сподели мъж от Девня, който влиза в ледените води на Тунджа за втора поредна година.

"Емоцията е несравнима, докато не влезеш вътре, няма как да усетиш, тук е просто магично. Ние сме от Варна и идваме тук за трета година и догодина пак ще дойдем. Просто има една енергия, има една емоция, която няма къде другаде да усетиш", разказа пък друг младеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар