Снимка: архив Булфото
fallback

При силен снеговалеж шофьорите трябва да изчакат няколко часа преди да тръгнат на път. Това посъветваха от Пътна полиция по повод прогнозата на синоптиците за нови превалявания от сняг.

Шефът на сектор "Контрол на пътното движение и правоприлагане" главен инспектор Росен Рапчев обясни, че когато има екстремна ситуация  – системата за поддържане на пътищата се пренастройва така, че да се почистят най-напред магистралите. Това означава, че към първокласните пътища се пренасочва техника от второкласните и третокласните.

Oще по темата

"През зимата е нормално да има сняг: нормата за това е - за автомагистралите - до 3 см, а за първокласните и второкласните пътища - 5 см. При 7 см сняг, ако не се движите със зимни гуми и с разумна скорост, това може да доведе до загуба на управление на автомобила и да попаднете в критична ситуация", каза Рапчев.

Той допълни, че ако шофьорите изчакат първите минути, когато има интензивен снеговалеж и няма видимост, за да излязат снегорините, тогава пътуването ще бъде по-спокойно.

"Както на всяка друга система, така и на тази за поддръжка на пътищата ѝ е необходимо време, за да заработи ефективно", каза Рапчев пред БНТ и посъветва в такива случаи шофьорите, по възможност, да изчакат няколко часа.

Коментарът му идва няколко дни след бедствието на магистрала "Тракия" и по пътищата в Бургаско. Тогава стотици автомобили и пътниците в тях бяха заклещени в снежен капан, някои бяха евакуирани, а други прекараха нощта преди Нова година в колите и рейсовете на пътя.

Главен инспектор Рапчев каза още, че като използва предварителните метеорологични прогнози, пътна дирекция започва обработката на пътищата с химични вещества няколко часа преди да е започнал снеговалежът.

Той обясни и че е направено всичко възможно за всяка област в страната да са налични поне два-три роторни снегорина. Те работят с 5-10 км/час и са изключително скъпи и като първоначална инвестиция, и като поддръжка.

Според Рапчев много важно било и да не се допускат катастрофи, защото спирането на работата в един участък водело до необходимостта от включването на роторните снегорини, а те работят бавно и създават струпвания на автомобили.

Експертът коментира и състоянието на пътищата в големи студове, каквито се очакват у нас до края на седмицата.

Рапчев предупреди фирмите с ангажимент да поддържат пътищата, да отстраняват снежната покривка максимално бързо, след което настилките да се обработват с химически вещества.

Той обясни, че при температури под минус 10 градуса, солта вече губи своята ефективност и е нужно да се използва калциев хлорид или калиев хлорид, които действат срещу заледяването при студ до минус 20 градуса.

Рапчев обясни още, че въпреки усилията за поддръжка на пътищата, има усойни участъци, или такива с неочаквани навявания, за които трябва да се внимава.

"Всеки водач трябва да се съобразява с конкретната обстановка, да не надценява своите възможности", предупреди главен инспектор Рапчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 7 години

Ааа,а на Бургазлий ще им спрат и парното точно в тези дни на -15 градуса,и като затворят магистралите познайте кого ще благославят!

31

дядови

преди 7 години

Най-добре е да натоварите кирка, лопата и торби с пясък в колата ! Да глътнете хапче за чума, трипер и сърце ! Ако това не помогне, заровете си главата в пясъка !

30

Анонимен

преди 7 години

Бургъ3лията нищо не може го спре да се нацепи у пряспата със 140 км/ч. Това снеговалеж, виелица, студ не могат да спрат Анцунзите към пътя за отвъдното ...

fallback