Снимка: Олег Попов; Dnes.bg
fallback

Параклис с лековит извор, който никога не пресъхва, привлича миряни в поповското село Звезда. Любопитното е, че аязмото е вътре в храма и до целебната вода се стига по няколко стълби, разказа пред БТА кметът на селото Костадин Костадинов.

Параклисът на името на "Св. Петър и Павел" е построен през 1885 г. От тогава до днес се предават и легендите, че водата от извора е лековита и помага за очни болести.

Първоначално постройката била дървена, но е разрушена при наводнение. С всеобщ труд храмът е съграден отново и през 1986 г. го именуват "Св. Св. Константин и Елена".

Храмовият празник на 21 май и курбанът, който местните дават, събира миряни от близо и далеч, които идват тук да се поклонят и да си налеят от лековитата вода. Всеки, който пълни вода оставя монета - дарение за храма.

Кметът разказва, че макар и с малко жители и то предимно мюсюлмани, в селото днес има и друга църква "Успение Богородично", но в нея само по празници служи свещеник от съседното село Сеячи.

Параклисът с аязмото може да се посещава всеки ден. "На никого не съм отказал, отключвам и на местните, и на гостите на селото, дошли заради лековитата вода", казва Костадин Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Aдаша

преди 7 години

Браво адаш,на 21.05.17.дано да се видим на курбана.

1

Анонимен

преди 7 години

офффф

fallback