Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Има изтичане на газ от две цистерни от влаковата композиция, която се взриви вчера в шуменското село Хитрино, съобщи МВР шефката в оставка Румяна Бъчварова след заседание на кризисния щаб, цитирана от Bulgaria On AIR.

"Наблюдаваме много внимателно ситуацията на терена в Хитрино. Има известно усложняване на обстановката – изтичане на газ от две цистерни и това налага да обмисляме решенията по-внимателно", обясни тя.

Бъчварова призова за търпение и спокойствие, за да може да се работи да се взимат най-добрите решения.

Тя отсече, че най-важното в момента е да се справят със ситуацията без рискове.

Според нея вероятно ще се наложи хората да останат извън селото по-дълго.

"Трябва да са наясно, че най-важното е да предотвратим рисковете. Ако някой има нужда от нещо, от което има потребност в този момент - да се обръща към кмета за допълнителна информация", призова МВР шефката.

"В момента се прави повторен оглед. Опитваме се да вземем решение, което е най-малко рисково“, подчерта тя.

"Основната ни грижа в момента е да няма риск за хората, които трябва да се справят с тази ситуация. Това е първото и най-важното. Оттук нататък са всички останали решения", подчерта Бъчварова. Тя добави, че допълнителна информация ще бъде оповестена, когато има конкретен резултат и напредък.

Главният секретар на МВР Георги Костов  допълни, че ситуацията се е обострила в сравнение със снощи.

"С вдигане на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. За това и преценката вчера да бъде евакуирано цялото село от днешен поглед е изключително правилна. На място са най-добрите специалисти – и от МВР и външни газови специалисти, които са доброволци и рискуват живота си в момента. Нека ги оставим да вземат едно нормално професионално решение. Това е най-доброто, с което държавата разполага", каза още гл. комисар Георги Костов.

Той обясни, че хората от селото са се опитали да се върнат там, за да нахранят домашните си животни, но не  са били допуснати.

"Към гражданите от Хитрино – опасно е да влизат в момента в селото не зависимо по каквито и да е подбуди. Ще намерим начин следобед да отворим прозорец, така че да си нахранят домашните животни. Говорихме с представители на общината и кмета на селото наши служители да минат и да им раздадат фуража, но да не се опитват да пробиват блокадата ни, не за друго, просто е опасно за живота им", каза още той.
 

Гледайте видеото на Bulgaria On AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase